Рішення НАТО щодо України: Кулеба заявив, що умови для членства невідомі

Читать на русском
Ясності щодо умов майбутнього членства в НАТО для України немає – які вони і ким мають бути сформульовані, сказав Кулеба.
Фото: УНІАН

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив про відсутність ясності щодо умов майбутнього членства в НАТО для України – невідомо, які вони і хто їх має сформулювати.

Він сказав про це в інтерв'ю «Радіо Свобода».

Розширення НАТО: з якою періодичністю до Альянсу вступають нові члениЗа всю історію існування Північноатлантичний альянс розширювався дев'ять разів. Докладніше – на інфографіці.

«От в цьому і проблема. Тобто коли будуть виконані умови? Що за умови? Ким вони мають бути сформульовані? Які вони? Ще раз наша позиція: існують всі умови для того, щоб запросити Україну стати членом НАТО. Тобто тут у нас взагалі принципово різні позиції. Їхня позиція – що є якісь умови, які треба виконати. Будемо працювати з союзниками для того, щоб воно все не завмерло на місці, а ми рухалися вперед», – сказав Кулеба.

При цьому він зазначив, що шлях України до НАТО абсолютно незворотній. І сьогодні впевненість союзників у тому, що наша країна буде членом Альянсу, набагато вища, ніж у 2008 році.

За словами Кулеба, Україна від саміту НАТО має змішані почуття саме через відсутність чіткого індикатора, коли буде запрошення стати частиною блоку.

Глава МЗС також назвав дві країни, які найбільш консервативно налаштовані щодо членства України – це США та Німеччина.

«Але, знаючи багато нюансів з того, що відбувалося за лаштунками, можу сказати, що США відіграли важливу роль, вирішальну роль в тому, щоб слово «запрошення» взагалі з’явилося в тексті. Не в тому формулюванні, яке нас задовольняє, але в принципі. І Німеччина теж, зрештою, не чинила цьому опір. Тому світ трошки складніший, ніж просто чорне і біле», – зазначив він.

Нагадаємо, вчора Єнс Столтенберг повідомив, що НАТО надішле Україні запрошення, «коли союзники погодяться і коли будуть виконані всі умови».

У підсумковому комюніке саміту таке саме формулювання щодо України, але не вказано, які саме умови.

Ще на шляху на саміт президент Володимир Зеленський розкритикував НАТО за відсутність конкретики щодо України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: