Критика Зеленського «здивувала» учасників саміту НАТО – Politico

Читать на русском
Видання пише, що частина західних дипломатів розуміє розчарування Володимира Зеленського, але дехто вважає його критику несправедливою.
Getty Images

Заява президента Володимира Зеленського, який розкритикував НАТО за відсутність конкретики щодо членства України, «викликала здивування» в учасників саміту у Вільнюсі.

Про це із посиланням на дипломатів пише Politico.

Які країни НАТО документально підтримали рух України до Альянсу20 країн-членів НАТО та Швеція підписали з Україною декларації про підтримку її членства в Альянсі.

«Я критично ставлюся до багатьох аспектів і, зокрема, до позиції деяких союзників, але вважаю, що це непродуманий і несправедливий підхід», – сказав високопоставлений дипломат із Центральної Європи, додавши, що Зеленський «заходить надто далеко».

Проте, деякі дипломати заявили, що розуміють реакцію українського президента.

«Його розчарування можна зрозуміти з огляду на агресивну війну росії. Узгодити комюніке мають союзники. Саміт продемонструє тверду та непохитну підтримку України», – сказав високопоставлений дипломат НАТО.

Другий високопоставлений дипломат НАТО додав: «Ми поважаємо все, що він каже. Тому що вони знаходяться в епіцентрі війни, і цілком зрозуміло, що мають найвищі очікування».

При цьому, за його словами, яким би не було формулювання комюніке саміту, всі союзники згодні з тим, що майбутнє законне місце України — у НАТО: «Таким чином, перспектива членства, безперечно, є зрозумілою і сильною».

Як сказав ще один співрозмовник видання, знайомий із нинішнім проєктом заяви, союзники посилають Україні сигнал про те, що формулювання практично остаточне і що «Україна має його прийняти».

Раніше Зеленський говорив, що не бачить сенсу у поїздці на саміт «просто так», оскільки Україні потрібне запрошення до НАТО та гарантії безпеки на період до вступу.

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ, президент США Джо Байден виступив за прискорення процедури вступу України до Альянсу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: