НАТО представило комюніке саміту у Вільнюсі: головні тези щодо України

Читать на русском
Країни-члени НАТО прийняли підсумковий коммінюк саміту у Вільнюсі. Багато пунктів документа стосуються України та протидії російській агресії.
Фото: atlanticcouncil.org

Країни-члени НАТО прийняли підсумкове комюніке саміту у Вільнюсі.

Багато пунктів документа стосуються України та протидії російській агресії, йдеться на сайті Альянсу.

Які країни НАТО документально підтримали рух України до Альянсу20 країн-членів НАТО та Швеція підписали з Україною декларації про підтримку її членства в Альянсі.

НАТО підтверджує зобов'язання, взяте на саміті 2008 року в Бухаресті, що Україна стане членом НАТО і визнає, що шлях України до повної євроатлантичної інтеграції вийшов за рамки необхідності Плану дій з членства.

«Україна стає все більш оперативною та політично інтегрованою до Альянсу і досягла суттєвого прогресу на шляху реформ», – зазначили в НАТО.

Для підтримки подальшої інтеграції України до НАТО союзники узгодили суттєвий пакет «розширеної політичної та практичної підтримки».

«Ми прийняли рішення створити Раду Україна-НАТО, новий спільний орган, в якому союзники та Україна засідають як рівноправні члени для просування політичного діалогу, участі, співпраці та євроатлантичних устремлінь України до членства в НАТО», – йдеться у комюніке.

Пріоритети НАТО у питанні підтримки України залишаються незмінними – НАТО має намір і надалі постачати нашій країні необхідну летальну та нелетальну допомогу.

«Щоб підтримати стримування та оборону України у короткостроковій, середньостроковій та довгостроковій перспективі, сьогодні ми домовилися про створення багаторічної програми для України», – уточнили в НАТО.

Зазначена допомога допоможе відновити український сектор безпеки та оборони, а також дозволить перейти до повної оперативної сумісності з НАТО.

Країни-члени також звернули увагу на співпрацю України з ЄС.

«Ми недвозначно продемонстрували єдність цілей та загальну рішучість у використанні наших взаємодоповнюючих, послідовних та взаємопідсилювальних ролей. НАТО та ЄС продовжать підтримувати Україну. У цьому плані ми вітаємо створення спеціального Координаційного штабу НАТО-ЄС по Україні», – йдеться у комюніке.

Нагадаємо, сьогодні у Вільнюс прибув президент Володимир Зеленський. Перед поїздкою до Литви він розкритикував НАТО за відсутність конкретики щодо членства України.

Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг дав зрозуміти, що країни-члени НАТО не планують запрошувати Україну до Альянсу на саміті у Вільнюсі. Водночас він підтвердив, що НАТО погодилося скасувати План дій щодо членства для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: