«Я приїхав з вірою у сильне НАТО»: Зеленський виступив на мітингу у Вільнюсі

Читать на русском
Президент взяв участь у концерті на підтримку вступу України до Північноатлантичного альянсу, що відбувся у Вільнюсі.
Фото: Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський виступив на відкритті концерту на підтримку вступу України до Північноатлантичного альянсу.

Захід відбувся на центральній площі Вільнюса.

Глава держави зізнався, що приїхав до Литви з вірою у рішення партнерів та сильне НАТО.

Зеленський розкритикував НАТО за відсутність конкретики щодо членства УкраїниЗеленський на шляху на саміт НАТО розкритикував союзників за обговорення формулювання заяви без самої України. Він також зазначив, що, схоже, в Альянсі немає готовності ні запросити Україну, ні зробити її частиною блоку.

«З вірою в НАТО, яке не сумнівається, не втрачає часу і не озирається на будь-якого агресора. І я хотів би, щоб ця віра стала впевненістю – впевненістю в рішеннях, на які ми заслуговуємо – всі ми заслуговуємо, і на яких чекає кожен наш воїн, кожен наш громадянин, кожна наша мати, кожна наша дитина. І хіба це велике бажання?» – сказав Зеленський.

Президент привіз у Вільнюс прапор України із Бахмуту. За його словами, цей стяг демонструє, що кожен прапор націй Європи буде живим, гордим та вільним.

«Це наш бойовий прапор із Бахмута означає, що ніколи знову литовцям не доведеться боротися проти російських солдатів ні під Вільнюською телевежею, ні в будь-якому іншому місці вашої столиці вашої країни! Воно означає, що ніколи знову не буде депортацій із країн Балтії до Сибіру. Ніколи знову не буде поділів Польщі та приниження загарбниками Угорщини. Ніколи знову не буде танків у Празі та «зимових воєн» проти свободи Фінляндії... Жодних окупацій у Європі більше не буде», – зазначив Зеленський.

Він також подякував народу Литви за підтримку України в непростий час.

«Дякую за вашу допомогу нашій обороні, за вашу чітку, чесну і – що важливо – сміливу позицію щодо запрошення України до НАТО. Українські прапори на литовських вулицях однозначно доводять – ми вже союзники, і Україна захистить і свою, і вашу свободу! І ніколи, ніколи і нікому не можна озиратися на Москву!» – сказав український лідер.

Нагадаємо, Зеленський прибув до Вільнюса сьогодні. У середу, 12 липня, він візьме участь у засіданні Ради Україна-НАТО, яке відбудеться у рамках саміту Альянсу.

Раніше повідомлялося, що країни-члени НАТО ухвалили комюніке саміту у Вільнюсі. Багато пунктів документа стосуються України та протидії російській агресії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: