Якщо зернову угоду не продовжити, то кількість недоїдаючих в Африці зросте до 19 мільйонів – IRC

Читать на русском
Близько 90% імпорту в країни Східної Африки становлять поставки за рахунок зернової угоди.
Ілюстративне фото

Закінчення терміну дії Чорноморської зернової угоди створює ризик подальшої нестабільності продовольчого ринку.

Про це йдеться у заяві Міжнародного комітету порятунку (IRC).

За даними комітету, близько 90% імпорту в країни Східної Африки становлять поставки за рахунок зернової угоди. Якщо цей імпорт припиниться, кількість людей, які недоїдають, зросте майже до 19 мільйонів у 2023 році.

Директор IRC з надзвичайних ситуацій у Східній Африці Шашват Сараф сказав у своїй заяві, що дефіцит продовольства та відсутність доступних добрив підвищують ціни на продукти харчування, через що людям у таких країнах, як Сомалі, важко «передбачити, чи зможуть вони дозволити собі поїсти наступного дня».

«Закінчення терміну дії Чорноморської зернової ініціативи, швидше за все, призведе до збільшення рівня голоду та недоїдання, що призведе до подальшої катастрофи для Східної Африки», – продовжив він.

Сараф наголосив, що конструктивне розширення зернової угоди означає надходження більшої кількості продовольства в глобальну систему і, як наслідок, сприятиме зниженню різких витрат і підтримці стабільності ринку».

«Надзвичайно важливо, щоб міжнародне співтовариство однозначно виступало за збереження експорту зерна з України», – додав він.

У заяві комітету також йдеться, що цього року 349 мільйонів людей у ​​79 країнах зазнають гострої продовольчої кризи, тому чорноморську зернову угоду необхідно продовжити.

Нагадаємо, термін дії «зернової угоди» спливає 18 травня. За останні тижні росія чотири рази зупиняла роботу ініціативи під різними приводами.

Раніше ми розповідали, чи може рф покинути угоду і що в цьому випадку зможуть зробити Україна і союзники.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: