В Ізраїлі близько 180 тисяч людей протестують проти судової реформи

Читать на русском
В Ізраїлі уряд Біньяміна Нетаньяху критикують за вплив на вибір суддів Верховного суду та боротьбу з демократією. 8 липня на акцію протесту вийшли близько 180 тисяч людей.
Протести в ІзраїліФото: AP Photo/Tsafrir Abayov

У Тель-Авіві знову відбувся масштабний антиурядовий протест через план прем’єр-міністра Біньямін Нетаньяху щодо реформування системи правосуддя.

Про це повідомляє Time of Israel.

У суботу, 8 липня, в Ізраїлі в 27-е проходять акції протесту проти уряду Нетаньяху та юридичної реформи.

За попередніми оцінками, на вулиці столиці вийшли близько 180 тисяч людей. Організатори мітингу пообіцяли ще більше посилити свою опозицію до влади, якщо уряд не перегляне свої плани щодо судової реформи.

Повідомляється, що ця маніфестація започаткує тиждень демонстрацій, запланований організаторами протесту. Її головним заходом стане акція протесту, запланована на найближчий вівторок, 11 липня.

Організатори попереджають, що ця акція стане «безпрецедентною» за кількістю учасників. Це пов’язано з тим, що наступного тижня парламент проведе перше з трьох голосувань щодо законопроєкту, який обмежить право Верховного суду виносити вироки проти рішень уряду, міністрів і обраних посадових осіб.

Поліція, у свою чергу, нагадала про «нульову терпимість» до порушень порядку, заподіяння шкоди громадському майну та нападам на співробітників.

Нагадаємо, загальнонаціональні акції протесту в Ізраїлі почалися в січні, коли влада оголосила про план перегляду судової системи. Зазначається, що закон про реформу скасовує деякі повноваження Верховного суду та включає в себе передачу більшості суддівських призначень під контроль уряду. Проти цього протестують сотні тисяч людей.

Нагадаємо, 16 квітня в Ізраїлі на протести через судову реформу вийшли близько півмільйона людей.

Також на початку червня у Сербії десятки тисяч людей протестували після випадків масової стрілянини.

27 червня у Франції спалахнули масові протести. Приводом стало вбивство поліцією нантера 17-річного Нахеля Мерзука під час перевірки документів. Збитки від заворушень досягли 1 мільярда євро.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: