В ISW назвали сценарії можливого теракту на Запорізькій АЕС

Читать на русском
Російські війська навряд чи спричинять навмисну аварію на ЗАЕС. Рф, ймовірно, використовує цю загрозу, щоб спробувати стримати український контрнаступ, зазначили в ISW.
Запорізька атомна електростанціяФото: Ukrinform

Російські окупанти, скоріше за все, не вчинять теракт на ЗАЕС навмисно, оскільки не зможуть контролювати його наслідки. Але ситуація з Каховською ГЕС вказує на ймовірність того, що це станеться.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Загроза теракту на Запорізькій АЕС: які можливі наслідки у разі витоку радіаціїЩо відбувається на Запорізькій АЕС та якими можуть бути наслідки надзвичайної ситуації – на інфографіці.

На думку експертів, наслідки від теракту на ЗАЕС для росіян можуть бути гіршими, ніж проблеми з контрнаступом ЗСУ. Тому рф, ймовірно, продовжить політику ядерного шантажу.

«Руйнування греблі Каховської ГЕС негативно позначилося на російських силах, і не можна виключати можливі російські плани саботажу на ЗАЕС», – зазначили в ISW.

Фахівці вважають, що є три сценарії, які росія може застосувати щодо ЗАЕС:

  • Спричинити аварію з невеликим радіусом, щоб запобігти наступу ЗСУ поблизу самої ЗАЕС.

  • Скинути опромінену воду із ЗАЕС до Каховського водосховища, щоб перешкодити переходу ЗСУ через вже значною мірою осушене водосховище.

  • Створити радіоактивний шлейф, щоб покрити велику територію на півдні України. Хоча реактори спроектовані таким чином, щоб це було важко зробити.

Аналітики підкреслюють, що жоден з цих варіантів не дає більшої військової вигоди для російських військ, ніж можливі наслідки, які вони можуть створити.

Також в ISW зазначили, що Кремль регулярно вдавався до загроз ядерної ескалації і попереджав про загрози для ЗАЕС, створені здебільшого рф, у спробах чинити тиск на Україну. Так росіяни намагаються змусити Україну стримати свої військові дії та запобігти подальшій підтримці України Заходом.

Експерти підсумовують, що створення загрози аварії на ЗАЕС може використовуватись рф для залякування України з метою зупинити контрнаступ на півдні, а також для тиску на Захід перед самітом НАТО у Вільнюсі.

Нагадаємо, секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що у разі теракту на ЗАЕС влада має протоколи та плани дій.

Також очільник ГУР Кирило Буданов озвучив можливий сценарій російського теракту на ЗАЕС і вказав, що у окупантів «вже все готово ».

Крім того, у розвідці зафіксували зменшення присутності окупантів на ЗАЕС.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: