В Укроборонпромі змінився керівник: які фінансові результати показував концерн під час війни

Читать на русском

В Укроборонпромі змінився генеральний директор: замість Юрія Гусєва керівником концерну, точніше, його правонаступником – акціонерним товариством «Українська оборонна промисловість» – буде 31-річний Герман Сметанін. Сметанін має дев'ятирічний досвід у цій сфері: на різних посадах він працював у Харківському конструкторському бюро машинобудування, Львівському бронетанковому заводі, а також кілька місяців очолював завод імені Малишева. Перед ним поставили завдання наростити виробництво боєприпасів та військової техніки, побудувати ефективну антикорупційну інфраструктуру та трансформувати концерн. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто раніше керував концерном і які фінансові результати він показував до повномасштабної війни.

З моменту створення Укроборонпрому Сметанін є його 12-м керівником.

Першим гендиректором концерну за часів Януковича був Дмитро Саламатін, він працював на посаді рік та місяць. Потім на п'ять місяців Укроборонпром очолив Дмитро Перегудов.

Рік та сім місяців посаду гендиректора концерну обіймав Сергій Громов. Потім Укроборонпромом керували три виконуючі обов'язки – Валентина Дрозд, Сергій Аверченко та Юрій Терещенко.

У липні 2014 року концерн отримав постійного керівника – Романа Романова. На посаді він пробув 3 роки та сім місяців, у відставку він пішов на тлі проблеми із заборгованістю із зарплати перед співробітниками підприємства «Миколаївський суднобудівний завод».

За Романова концерн у 2015 році вийшов зі збитковості. За 2017 рік Укроборонпром отримав 2 млрд 394,2 млн гривень чистого зведеного прибутку.

Замість Романова генеральним директором концерну було призначено Павла Букіна. У 2018 році Укроборонпром отримав 3 млрд 637,1 млн гривень чистого прибутку, у 2019 році майже втричі менше – 1 млрд 227 млн грн.

Через рік та шість місяців президент Володимир Зеленський звільнив Букіна та призначив новим керівником колишнього міністра економіки Айвараса Абромавічуса. У 2020 році за його керівництва концерн отримав 2 млрд 556,6 млрд гривень чистого прибутку.

Абромавічус був директором концерну рік та місяць. Після нього два місяці був виконувач обов'язків, а в грудні 2020 року Зеленський призначив головою Укроборонпрому Юрія Гусєва.

Останні доступні дані щодо фінансових результатів концерну – 1 млрд 45,4 млн гривень чистого прибутку за три квартали 2021-го.

Нагадаємо, у березні Кабмін ухвалив рішення реорганізувати концерн Укроборонпром в акціонерне товариство «Українська оборонна промисловість».

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як у 2019-2020 роках відбувалася реформа Укроборонпрому та оборонно-промислового комплексу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: