Пригожин розповів, навіщо збирався «йти на Москву» і чому розвернувся

Читать на русском
Ватажок ПВК Вагнер Євген Пригожин дав перший коментар після провалу свого походу на Москву.
Фото: скріншот із відео

Ватажок ПВК «Вагнер» Євген Пригожин дав перший коментар після провалу свого походу на Москву.

Відповідну заяву опублікувала пресслужба лідера найманців у Telegram.

За його словами, «вагнерівці» не ставили за мету влаштувати держпереворот.

Хроніка одноденного заколоту Пригожина: що це булоСпроба військового перевороту відбулася у росії 24 червня. Що говорять фактчекери та аналітики про одноденний бунт Пригожина – у матеріалі Слово і діло.

Пригожин стверджує, що пішов на такий крок, щоб «не допустити знищення «ЧВК Вагнера» та притягти до відповідальності тих військових, які своїми діями «здійснили величезну кількість помилок» під час війни проти України.

«В результаті інтриг, непродуманих рішень наш підрозділ мав припинити своє існування 1 липня 2023 року. Зібралася рада командирів, яка довела всю інформацію до бійців. Ніхто не погодився підписувати контракт із міністерством оборони, оскільки всі добре знають, що це призведе до повної втрати боєздатності», – заявив Пригожин, додавши, що саме у зв'язку з цим було ухвалено рішення відправити бойовиків на Москву.

Він також назвав дві причини, через які зупинив колони «вагнерівців» на шляху до столиці рф.

«Ми зупинилися тоді, коли перший штурмовий загін, що підійшов на 200 км до Москви, розгорнув артилерію, зробив розвідку місцевості, і стало очевидним, що проллється багато крові», - заявив Пригожин.

Він додав, що в цей момент «вагнерівці» зрозуміли, що «демонстрації того, що збиралися зробити, достатньо» і що це була «демонстрація протесту, а не повалення влади в росії».

Нагадаємо, повстання Пригожина тривало лише день. Незважаючи на те, що він контролював територію росії площею майже 5 тисяч квадратних кілометрів, увечері 24 червня ватажок погодився зупинити рух колон своїх бойовиків.

Видання Spiegel писало, що Пригожин сподівався на велику підтримку від росіян, проте не отримав її та зупинив переворот.

The Telegraph при цьому повідомило, що Пригожин міг ухвалити рішення зупинити заколот через погрози з боку російських спецслужб на адресу сімей лідерів «вагнерівців».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: