Загроза теракту на Запорізькій АЕС: в Україні розгорнуть спеціальні штаби та проведуть навчання

Читать на русском

Через загрозу теракту на Запорізькій АЕС в Україні розгорнуто роботу штабів, в яких будуть присутні енергетики, представники ДСНС, поліція, медики. Буде проведено спеціальні навчання.
Фото: МВС

В Україні з сьогоднішнього дня буде розгорнуто спеціальні штаби на випадок катастрофи на Запорізькій АЕС, до складу яких увійдуть енергетики, поліцейські, рятувальники та медики. Крім того, буде проведено навчання з реагування на можливу аварію.

Про це в ефірі телемарафону розповів голова МВС Ігор Клименко.

Правила виживання: як діяти у разі ядерного вибухуЩо робити при ядерному вибуху, якщо він застав вас у приміщенні, на вулиці чи в автомобілі – на інфографіці.

«Передусім потрібно зберігати спокій. Спокій базується на готовності всіх наших служб, Міністерства енергетики, МОЗ, МВС, місцевих органів влади до будь-яких надзвичайних подій та ситуацій, у тому числі, пов'язаних із можливим витоком радіації на Запорізькій АЕС. З цією метою ми вже розгорнули з сьогоднішнього дня роботу штабів: там будуть присутні енергетики, працівники ДСНС, поліція, медики – щоб були вироблені та донесені до громадян правила поведінки у разі надзвичайної події», – розповів Клименко.

Що стосується Запорізької АЕС, то, за словами міністра, той радіоактивний фон, який можливий після якихось інцидентів, зберігатиметься приблизно добу. «На 80% ми зменшимо радіоактивний фон саме протягом доби», – зазначив він.

Протягом доби, якщо не буде евакуації, кожен громадянин повинен закритися у приміщенні, вимкнути системи вентиляції, ущільнити всі отвори у приміщенні та не виходити без команди на вулицю.

«Найближчими днями ми проведемо відповідні навчання з перекриттям доріг та розгортанням санітарних блокпостів, де ми перевірятимемо радіацію. Все обладнання, яке ми маємо для вимірювання радіації, воно готове до використання», – повідомив глава МВС.

«Всі громадяни, які захочуть виїхати з цієї території, будуть забезпечені відповідним транспортом», – сказав Клименко, додавши, що йдеться про 200-кілометрову зону навколо АЕС.

Нагадаємо, вчора президент Володимир Зеленський заявив, що росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній станції з викидом радіації. Про це йому доповіли розвідка та СБУ. Він доручив Ігорю Клименку провести роз'яснювальну роботу з громадянами через ядерну загрозу.

При цьому українців уже попередили, що поки що жоден із можливих сценаріїв подій на Запорізькій АЕС не вимагає проведення йодної профілактики.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: