У Сенаті США пропонують розцінювати використання ядерної зброї в Україні як напад на НАТО

Читать на русском
Сенатори Ліндсі Грем та Річард Блументаль пропонують розцінювати застосування ядерної зброї росією, Білоруссю або їхніми ставлениками як напад на НАТО.
Фото: AFP

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем та демократ Річард Блументаль представили двопартійний проєкт резолюції, в якому пропонують розцінювати застосування ядерної зброї росією, Білоруссю або їхніми ставлениками як напад на НАТО.

Про це повідомляє «Голос Америки».

Ядерні доктрини: у яких випадках країни можуть використати ядерну зброюУ яких випадках ядерні країни можуть застосувати свою зброю – на інфографіці. Зокрема, росія може застосувати ЯЗ не тільки у відповідь на аналогічну атаку, а й у разі агресії із застосуванням звичайної зброї.

За словами сенаторів, розміщення ядерної зброї в Білорусі становить серйозну загрозу глобальній безпеці у розпал війни в Україні.

Відповідно до резолюції Грема і Блументаля, будь-яке використання тактичної ядерної зброї росією, Білоруссю або їх ставлениками буде розцінюватися як атака на НАТО, що вимагатиме застосування статті 5 Північноатлантичного договору.

Як зазначив Блументаль, успіхи України на полі бою можуть підштовхнути путіна до використання ядерної зброї чи теракту на Запорізькій АЕС – будь-яка з цих дій матиме нищівні наслідки для здоров'я українців та сусідніх країн НАТО.

«Найкращий спосіб стримати цю загрозу – це чітко донести до путінської росії, що станеться, якщо вони застосують ядерну зброю. Наше послання оточенню путіна: якщо ви на це підете і виконаєте його наказ, якщо він його віддасть, ви можете очікувати на масовану відповідь з боку НАТО. Ви будете в стані війни з НАТО», – заявив Грем.

У резолюції сенатори також закликають адміністрацію Байдена провести консультації з лідерами НАТО та іншими європейськими партнерами для розробки відповіді на випадок, якщо конфлікт стане ядерним.

Нагадаємо, нещодавно президент США Джо Байден заявив, що загроза застосування тактичної ядерної зброї путіним «реальна».

В українській розвідці зазначили, що гіпотетична загроза застосування росією ядерної зброї існує, але наразі підвищеного ризику немає. А Кирило Буданов взагалі впевнений, що росія не завдаватиме ядерного удару.

Президент Володимир Зеленський також пояснив, чому путін не застосує ядерну зброю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: