У розвідці оцінили ризик застосування ядерної зброї росією

Читать на русском
Поки росія має ядерну зброю, загроза її застосування завжди стоятиме на глобальному порядку денному, заявили в ГУР. Але нині підвищеної загрози немає.
Фото: УНІАН

Гіпотетична загроза застосування росією ядерної зброї існує, але зараз підвищеного ризику немає.

Про це РБК-Україна сказав представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

Ядерні доктрини: у яких випадках країни можуть використати ядерну зброюУ яких випадках ядерні країни можуть застосувати свою зброю – на інфографіці. Зокрема, росія може застосувати ЯЗ не тільки у відповідь на аналогічну атаку, а й у разі агресії із застосуванням звичайної зброї.

«Путінська росія – це держава-терорист, яка володіє ядерною зброєю – стратегічною і тактичною. І гіпотетично загроза на цьому напрямку завжди існує. Тому і Україна, і наші міжнародні партнери уважно це питання відстежують. Інша річ, що станом на зараз ми не можемо говорити про зміну ситуації і підвищення ризиків імовірності застосування тактичної ядерної зброї так званою російською федерацією проти України», – сказав Юсов.

Він зазначив, що застосування ядерної зброї не змінило б для росії ситуацію на полі бою, натомість призвело б до краху режиму путіна та його поразки.

«Проте остаточно зняти питання таких загроз проти не лише України, а й для міжнародної спільноти з боку агресивної російської федерації ми зможемо лише тоді, коли питання ядерного озброєння у рф буде знаходитися під міжнародним наглядом та контролем. Лише тоді дане питання взагалі не буде стояти на глобальному порядку денному», – додав представник ГУР.

Нагадаємо, напередодні президент США Джо Байден заявив, що загроза застосування тактичної ядерної зброї путіним є «реальною».

Раніше президент Володимир Зеленський сказав, що Україна більше не боїться погроз росії, пов'язаних із ядерною зброєю.

Міністр оборони Олексій Резніков також вважає ядерний шантаж росії блефом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: