Рішення саміту у Вільнюсі наблизять Україну до членства в НАТО – Столтенберг

Читать на русском
Столтенберг повідомив, що союзники планують презентувати у Вільнюсі бачення майбутнього України як незалежного демократичного члена НАТО.
Фото: Reuters

НАТО не запрошуватиме Україну до Альянсу на липневому саміті, але ухвалить низку важливих рішень щодо зближення.

Таку заяву зробив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, його цитує пресслужба організації.

Членство України в НАТО: як до цього ставляться союзникиЯк союзники ставляться до членства України у НАТО. На інфографіці – останні заяви партнерів.

За його словами, зараз усередині Альянсу тривають консультації щодо того, як зблизити Україну з НАТО.

«На Вільнюському саміті та в рамках підготовки до нього ми не обговорюватимемо видачу офіційного запрошення. Ми обговорюватимемо, як зблизити Україну з НАТО. Але що я можу сказати, то це те, що союзники насправді вже багато в чому згодні. Ми згодні з тим, що двері НАТО відчинені», – зазначив глава НАТО.

Столтенберг повідомив, що союзники планують «викласти у Вільнюсі бачення майбутнього України як незалежного демократичного члена євроатлантичної родини».

«Ми обговоримо прагнення України до членства. Ми також працюємо над створенням нової Ради Україна-НАТО для спільних консультацій з питань безпеки, що становлять взаємний інтерес. Можу сказати, що рішення, які ми ухвалимо у Вільнюсі, зроблять Україну ближчими до НАТО», – заявив Столтенберг.

За його словами, головне завдання НАТО зараз – допомогти Україні відбити російську агресію.

«Ми маємо домогтися того, щоб Україна існувала як суверенна, незалежна демократична держава в Європі. Тому що, якщо ми цього не зробимо, якщо Україна не переможе, то взагалі не обговорюватиметься питання, пов'язане з членством. Тому я абсолютно впевнений, що на зустрічі у верхах у Вільнюсі союзники підтвердять свою рішучу підтримку України», – сказав Столтенберг.

Нагадаємо, раніше Столтенберг заявив, що НАТО ухвалить пакет довгострокової допомоги Україні на літньому саміті у Вільнюсі.

Варто зазначити, що президент США Джо Байден нещодавно заявив, що американська влада не має наміру спрощувати процес вступу до НАТО для України. При цьому союзники, за даними ЗМІ, продовжують чинити тиск на Байдена, щоб той все ж таки підтримав значно швидший і надійніший шлях до членства України в НАТО.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що не бачить сенсу у можливій поїздці до Вільнюса, якщо союзники України не будуть готові прийняти конкретний документ щодо гарантій безпеки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: