Справжнього контрнаступу України ми ще не бачили – президент Чехії

Читать на русском
Президент Чехії вважає, що Україна зараз швидше проводить формуючі операції, ніж справжній контрнаступ.
Getty Images

Президент Чехії Петро Павел вважає, що справжнього контрнаступу України світ ще не побачив. Те, що відбувається зараз, на його думку, є формуючими операціями.

Він сказав про це в інтерв'ю «Радіо Свобода».

«Ну, ми побачили початок, який є, скажімо так, помірним. Я вважаю, що справжнього контрнаступу ми ще не побачили. Усе – ще попереду. Я б назвав це, виходячи зі свого військового досвіду, формуючими операціями», – сказав чеський лідер.

Поки важко сказати, чи стане контрнаступ ЗСУ поворотним моментом у війні – СтолтенбергГенеральний секретар НАТО застеріг союзників від будь-яких передчасних висновків щодо контрнаступу України, оскільки ще рано говорити про те, що ця наступальна операція змінить хід війни.

Він констатував, що підготовка до контрнаступу тривала місяці, що природно: потрібно підготувати значні військові сили, забезпечити їх технікою, навчити.

«Тож навіть якщо ми оцінюємо контрнаступ з цієї технічної точки зору, то підготовка до нового наступу знову займе значний час. Якщо ми також врахуємо погодні умови, які дуже несприятливі протягом зими, то ми дійдемо висновку, що все, чого не вдасться досягнути цього року, доведеться відкласти принаймні до весни наступного року з усіма пов’язаними труднощами. Зокрема, із труднощами зберегти підтримку партнерів. Отже, коли я кажу, що ми бачимо вікно можливостей цього року, то це означає, що знадобиться щонайменше три-чотири місяці, перш ніж почнеться будь-яка інша активність. Я думаю, це реалістична картина», – сказав Павел.

Президент Чехії також вважає, що НАТО не змінить свою позицію щодо введення військ в Україну – це означатиме, що Альянс приєднався б до війни проти росії: «Я думаю, що ніхто не хоче такої війни, тому що з огляду на всі слабкості російської армії та російської держави, за такого сценарію вони, ймовірно, захочуть використати ядерну зброю».

Нагадаємо, західні експерти також вважають, що справжній контрнаступ ЗСУ ще попереду, оскільки основна частина сил ще не задіяна.

У Міноборони України озвучили співвідношення втрат ЗСУ та окупантів у ході контрнаступу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: