Захід поки не готовий давати Україні бажані гарантії безпеки – Politico

Читать на русском
Західні союзники поки що не готові дати Україні довгострокові гарантії безпеки. У НАТО досі суперечності з цього питання.
Укрінформ

Союзники України поки що не готові дати їй бажані гарантії безпеки, і в НАТО досі розбіжності щодо того, як реагувати на запит.

Про це повідомляє Politico із посиланням на слова п'яти європейських дипломатів.

За словами дипломатів, за п'ять тижнів до зустрічі усі питання залишаються відкритими. Україна вважає саміт свого роду дедлайном і підштовхує союзників до того, щоб вони взяли на себе чіткі зобов'язання щодо прийняття в НАТО та надання гарантій безпеки.

Вступ до НАТО: з якими країнами Україна підписала декларації щодо підтримки руху до АльянсуУкраїна вже з 18 країнами підписала декларації щодо підтримки своєї євроатлантичної інтеграції. Список – на інфографіці.

Прихильники Києва борються з незручною реальністю: насправді багато хто поки що не хоче називати конкретні терміни прийняття України до Альянсу. Але вони також не хочуть залишати українців розчарованими чи вразливими ще перед одним можливим вторгненням.

Низка західних лідерів в останні дні хоча б на словах визнавала необхідність гарантій безпеки, серед них президент Франції Еммануель Макрон і прем'єр Британії Ріші Сунак.

Але, як кажуть співрозмовники видання, немає єдиної думки про надання гарантій, ні про те, в якому форматі вони можуть бути.

«На одному кінці повноправне членство в НАТО. Цей варіант тягне за собою залізну гарантію статті 5, згідно з якою напад на одного союзника вважається нападом на всіх союзників», – сказала колишня помічниця генсека НАТО Камілла Гранд. На іншому кінці, зазначила вона – «паперові гарантії» на кшталт Будапештського меморандуму.

Вона додала, що між ними існує безліч варіантів – від двосторонніх договорів до політичних зобов'язань – і завдання полягає у тому, щоб знайти правильний.

Поки що, коли політики говорять про «гарантії безпеки», йдеться по суті про обіцянки продовжувати військову допомогу, а не про обіцянки прийти на захист.

«Найчастіше ми чуємо про запевнення, а не про гарантії. Схоже, що все зводиться до довгострокового надання засобів, щоб мати можливість захистити себе», – зазначив високопоставлений дипломат із Центральної Європи.

Але, наголошує видання, просто обіцянка більшої кількості зброї – зовсім не те, чого хоче Україна. За словами віцепрем'єрки Ольги Стефанішиної, Україна уявляє щось на кшталт військових зобов'язань, які Фінляндія та Швеція отримали після подання заявок до НАТО.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда говорив, що НАТО розглядає можливість підписання Угоди про гарантії безпеки для України на приклад ізраїльської моделі вже в липні.

Раніше президент Володимир Зеленський назвав умови своєї участі у саміті НАТО, серед них – отримання конкретних гарантій безпеки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: