Дуда розповів, коли Україна може отримати від НАТО угоду про гарантії безпеки

Читать на русском
Попередньо очікується, що угода з питань безпеки, заснована на пропозиції, відомій як Київський договір безпеки, буде підписана за підсумками саміту НАТО.
Фото: Shutterstock

Країни НАТО розглядають можливість підписання Угоди про гарантії безпеки для України за прикладом ізраїльської моделі вже в липні цього року, за підсумками саміту Альянсу в Вільнюсі.

Про це президент Польщі Анджей Дуда розповів в інтерв’ю The Wall Street Journal.

«Байден, який відвідав Польщу в лютому, обговорював концепцію ізраїльської моделі. Зараз вона набирає популярності серед західних союзників як частина порядку денного саміту НАТО, який відбудеться в липні у Вільнюсі», - заявив польський лідер.

Членство України в НАТО: як до цього ставляться союзникиЯк союзники ставляться до членства України у НАТО. На інфографіці – останні заяви партнерів.

Попередньо очікується, що угода з питань безпеки, заснована на пропозиції, відомій як Київський договір безпеки, буде підписана за підсумками саміту НАТО. Згідно зі словами Дуди, в угоді визначатиметься пріоритет передачі зброї та передових технологій Україні.

Водночас, за словами західних посадовців, знайомих із переговорами, ця угода буде пов’язана з процесом просування України до майбутнього членства в НАТО, але не дозволить де-факто втягнути Організацію Північноатлантичного договору в конфлікт із росією.

Як повідомляє Дуда, дискусії з цього приводу тривають прямо зараз.

Нагадаємо, що Сенат Польщі ухвалив резолюцію щодо членства України в НАТО.

Раніше Столтенберг розповів, які рішення щодо України планує ухвалити НАТО на липневому саміті.

Також стало відомо, що Україна очікує політичного запрошення до НАТО на липневому саміті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: