Росіяни скоїли понад 500 порушень проти ЗМІ під час повномасштабної війни – ІМІ

Читать на русском
Російська федерація скоїла 518 порушень проти медіа в Україні. 61 медійник загинув під час повномасштабної війни.
blogs.icrc.org

Російська федерація скоїла 518 порушень проти медіа в Україні. 61 медійник загинув під час повномасштабної війни.

Про це повідомляє Інститут масової інформації.

Станом на 6 червня росія скоїла 518 порушень проти медіа в Україні. Серед них – убивства журналістів, закриття медіа, поранення журналістів, підрив телевеж. Наразі відомо, що за час великої війни загинув 61 медійник. з них 10 – під час виконання професійних обов'язків.

Україна за рік піднялася на 27 позицій у рейтингу свободи пресиУкраїна піднялася на 79 місце зі 180 у рейтингу свободи преси. Перше місце сьомий рік поспіль посідає Норвегія. Росія у рейтингу на 164 місці.

«Росія робить це цілеспрямовано – чинить тиск, вчиняє кібератаки на сайти українських медіа. Також ми зафіксували 16 випадків обстрілів телевеж. Це робилося для того, щоб створити інформаційний вакуум, викликати паніку серед людей. Щоб журналісти не могли доносити інформацію про війну, яку розпочала росія проти України», – розповіла керівниця відділу моніторингу свободи слова ІМІ Катерина Дячук.

Крім цього, росіяни викрадають журналістів, навіть тих, що уже на пенсії. Адже для них загрозою є будь-яка людина, яка може впливати на свідомість громадян, була в професії чи була дотичною до інформаційного спротиву на окупованій території.

Керівниця відділу також наголосила, що росіяни знали, до кого йдуть на окупованих територіях, – у них були списки журналістів.

Раніше в Інституті відзначали, що від початку війни в Україні порушили 62 справи щодо злочинів проти представників ЗМІ.

Нагадаємо, 23 травня московський суд продовжив термін арешту американському журналісту видання The Wall Street Journal Евану Гершковичу, якого влада країни-терориста звинувачує у шпигунстві.

Журналіста було затримано в Єкатеринбурзі 30 березня. У росію він приїхав, щоб написати матеріал про ставлення місцевих жителів до ПВК «Вагнера» та до війни проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: