Україна за рік піднялася на 27 позицій у рейтингу свободи преси

Читать на русском
Україна піднялася на 79 місце зі 180 у рейтингу свободи преси. Перше місце сьомий рік поспіль посідає Норвегія. Росія у рейтингу на 164 місці.
Фото: rsf.org

Україна за рік піднялася зі 106 на 79 місце (із 180) у рейтингу свободи преси, який публікує міжнародна організація «Репортери без кордонів».

На сайті організації йдеться про те, що повномасштабна війна загрожує виживанню українських ЗМІ. Але у цій інформаційній війні Україна стоїть на передовій лінії опору кремлівській пропагандистській системі.

Журналісти за ґратами: країни-лідери за кількістю ув'язнених представників ЗМІЗа даними Репортерів без кордонів, у світі за ґратами за виконання професійних обов'язків перебуває 533 журналісти, за даними Комітету захисту журналістів – 363. Цифри рекордні.

Таке різке покращення позиції України у рейтингу пов'язане з економічною стабілізацією більшості ЗМІ, а також із зменшенням впливу олігархів на медіа. Проте в організації зазначають, що загроза життю журналістів є більш високою, ніж будь-коли від початку війни.

Згідно зі Світовим індексом свободи преси 2023 року, ситуація є «дуже серйозною» у 31 країні, «важкою» у 42 країнах, «проблемною» у 55 та «хорошою» або «задовільною» у 52 країнах. Тобто у семи з десяти країн для журналістів погана ситуація і задовільна лише у трьох із десяти.

Перше місце у рейтингу свободи преси сьомий рік поспіль посідає Норвегія. Далі у рейтингу – Ірландія, Данія, Швеція, Фінляндія, Нідерланди, Литва та Естонія.

Аутсайдерами рейтингу є В'єтнам, Китай та Північна Корея.

Росія за рік опустилася у рейтингу зі 155 місця на 164. «Репортери без кордонів» зазначають, що росія в рекордно короткі терміни створила новий медіа-арсенал, призначений для поширення кремлівської пропаганди на окупованих територіях України. Крім того, в рф жорсткіше, ніж будь-коли, розправляють з останніми незалежними ЗМІ.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, яке місце у рейтингу свободи преси Україна посідала у 2012-2021 роках, а також хто був лідером та аутсайдером у рейтингу.

На цій інфографіці можна побачити, як змінювалося місце України в рейтингу з 2002 року.

Також ми вивчили, як змінилися позиції України у міжнародних рейтингах минулого року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: