Хабар посадовцю УЗ: підозрюваний виїздив за кордон на підстави листа від ГУР

Читать на русском
У Національному бюро встановили факт виїзду за кордон одного з підозрюваних у справі про хабар колишньому посадовцю УЗ.

Національне антикорупційне бюро встановило факт виїзду за кордон на підставі листа Головного управління розвідки Міністерства оборони України директора ТОВ «Обрій події» Ігоря Бутанова, якого підозрюють у наданні неправомірної вигоди посадовцю філії АТ «Укрзалізниця».

Про це йдеться в матеріалах судової справи з обрання запобіжного заходу та підтверджують співрозмовники «Слово і діло» в органах правопорядку.

Детективи НАБУ під час проведення негласних слідчих (розшукових) дій зафіксували декілька розмов Бутанова. В одній з розмов підозрюваний планував отримати дозвіл від посадових осіб Міністерства оборони України для виїзду за кордон. Ця поїздка співпала із канікулами у його дітей та він зібрався у Таїланд.

У наступній розмові Бутанов вказав, що виїжджав за кордон на підставі листа Головного управління розвідки Міноборони для відпочинку з дітьми. Детективи зафіксували наступну розмову: «Мені ГУР МО... давав листа на виїзд, що я виїжджаю на завдання. Я просто поїхав першого дня, а дружина поїхала другого». У НАБУ дізналися, що Бутанов був відсутній в Україні з 13 по 26 серпня 2022 року, з 12 по 28 грудня 2022 року, а також з 24 березня по 3 квітня 2023 року.

Співрозмовники «Слово і діло» підтверджують виїзд Бутанова за кордон на підставі довідки від ГУР МО.

Крім того, детективи вважають, що підозрюваний імовірно отримав підроблену медичну довідку щодо наявності у нього захворювань, які унеможливлюють його мобілізацію. В одній з розмов Бутанов повідомив, що один з його знайомих «зробив собі довідку, що в нього епілепсія». Водночас сам фігурант обговорював можливість і собі зробити довідку: «Ось я, я ж собі наступний, то у мене більше всього буде дві хвороби: астма та ін'єкційний діабет... Я буду робити собі діабет та астму».

Під час обшуку автомобіля працівники НАБУ знайшли в сумці 30 тисяч доларів готівки, на що дружина Бутанова повідомила, що це її «тривожна валізка». Також детективи обшукали банківську комірку, доступ до якої на підставі довіреності мав Бутанов, і віднайшли там 185 тис. дол. та 18 450 євро.

Як відомо, Вищий антикорупційний суд заарештував Бутанова з альтернативою 30 млн грн застави.

Нагадаємо, НАБУ і САП затримали трьох осіб у справі про хабар посадовцю УЗ. За даними слідства, у квітні – травні 2023 року заступник директора філії «ЦЗВ» АТ «Укрзалізниця» отримав автівку Toyota Camry. За такий «подарунок» він сприяв в укладенні контрактів з потрібними «постачальниками», а також діяв в їх інтересах під час виконання контрактів і проведення оплати. Наразі НАБУ і САП вживають заходів для встановлення усіх можливих учасників злочину.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: