Чи є небезпека для Запорізької АЕС через підрив Каховського водосховища: відповідь МАГАТЕ

Читать на русском
У МАГАТЕ стежать за безпекою на Запорізькій атомній електростанції після підриву Каховського водосховища. Наразі загрози ядерній безпеці на станції немає.
Укрінформ

У МАГАТЕ стежать за безпекою на Запорізькій атомній електростанції після підриву Каховського водосховища. Наразі загрози ядерній безпеці на станції немає.

Про це йдеться у заяві на сайті МАГАТЕ.

Підрив Каховської ГЕС призвів до значного зниження рівня водосховища, що використовується для подачі води, що охолоджує, на ЗАЕС. Відзначимо, що відсутність охолодної води в основних системах водяного охолодження протягом тривалого часу може призвести до розплавлення палива та виходу з ладу аварійних дизель-генераторів. Проте наразі безпосередньої загрози безпеці станції немає.

Глава МАГАТЕ зазначає, вода, що охолоджується, подається з резервуара і перекачується по каналах поряд з ТЕЦ на майданчик. Підраховано, що її має вистачити на кілька днів.

Гроссі також повідомив, що є кілька альтернативних джерел води для ЗАЕС. Головний з них – великий ставок-охолоджувач поряд з ділянкою, яка знаходиться вище за рівень резервуара. Оскільки реактори були зупинені протягом багатьох місяців, передбачається, що цього ставка буде достатньо для забезпечення водою для охолодження протягом декількох місяців.

«Тому життєво важливо, щоб цей ставок-охолоджувач залишався недоторканим. Нічого не повинно бути зроблено, щоб потенційно підірвати його цілісність», – додав він.

Також відомо, що глава МАГАТЕ мав наступного тижня відвідати станцію. За його словами, візит таки відбудеться.

Нагадаємо, російська армія 6 червня підірвала Каховську ГЕС у Херсонській області, її повністю зруйновано. Розвідники повідомили деталі терористичного акту.

Згодом стало відомо, хто підірвав водосховище.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: