Сенат Чехії прийняв резолюцію щодо якнайшвидшого вступу України до НАТО

Читать на русском
Чехія підтримує вступ України в НАТО, а також навчання, надання ЗСУ зброї та іншого військового обладнання.
Фото: Imago Images/Ukrainian News/M. Palinchak

У середу, 31 травня, чеський сенат схвалив резолюцію про підготовку до саміту НАТО у Вільнюсі в липні, в якій, серед іншого, підтримав вступ України до Альянсу в найкоротші терміни.

Про це у Facebook повідомив голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

«Сьогодні Сенат Чеської Республіки ухвалив важливу резолюцію щодо якнайшвидшого вступу України до Організації Північноатлантичного договору», – написав він.

Вступ до НАТО: з якими країнами Україна підписала декларації щодо підтримки руху до АльянсуУкраїна вже з 18 країнами підписала декларації щодо підтримки своєї євроатлантичної інтеграції. Список – на інфографіці.

Ініціатором резолюції є сенатор Павел Фішер, голова комітету із закордонних справ, оборони та безпеки. За пропозицію проголосували 46 і 69 зареєстрованих депутатів.

В ухваленій постанові йдеться, зокрема, про те, що Україна демонструє рішучість і готовність захищати євроатлантичні цінності. Відтак, в інтересах безпеки Чеської Республіки є перемога України у війні з росією та приєднання її до НАТО, говориться в документі, опублікованому на офіційному сайті чеського Сенату.

Крім того, Чехія у координації із союзниками підтримує навчання, надання зброї та іншого військового обладнання для України.

У резолюції Сенату Чехії також йдеться про те, що Вільнюський саміт має підтвердити сильну політичну прихильність до України.

«Вступ України до НАТО значно посилить військовий потенціал Альянсу і збереже міжнародний порядок, заснований на правилах і нормах ООН», – наголосив Стефанчук.

Нагадаємо, у МЗС України назвали три кроки для успішного саміту НАТО у Вільнюсі.

Також повідомлялося, що в Чехії зібрали 2,3 млн доларів на реактивну систему для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: