Окупанти змінюють імена та дати народження викраденим українським дітям – Верещук

Читать на русском
Міністр пообіцяла, що Україна робитиме все можливе для того, щоби повернути українських дітей додому.
Фото: Укринформ

Російська влада насильно асимілює депортованих українських дітей.

Таку заяву зробила віце-прем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук на конференції «Недоспівана колиска».

В Україні відкрили Центр захисту прав дитиниПід час відкриття центру було презентовано план дій Bring Kids Back UA для повернення на батьківщину всіх депортованих українських дітей.

За її словами, окупанти роблять все можливе для того, щоб русифікувати дітей, які були вкрадені в Україні.

«Їх ховають у всіх регіонах росії, змінюють їм ідентичність, імена, прізвища, дати народження, роблять усе, щоб асимілювати. Фактично вони здійснюють акт геноциду щодо наших дітей, насильно русифікують, дають так звані паспорти, роблять все, щоб діти забули про свою рідну землю», – зазначила Верещук.

Вона пообіцяла, що Україна робитиме все можливе для того, щоби повернути українських дітей додому.

«Скільки б зусиль нам це не коштувало, ми шукатимемо можливості, інструменти, і повертатимемо їх усіма способами, які для нас доступні і які дозволяє міжнародне гуманітарне право», – заявила міністр.

Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента росії володимира путіна, а також уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації українських дітей.

Нещодавно Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію росії. При цьому в резолюції наголошувалося на причетності до цього Олександра Лукашенка.

Раніше дитячий омбудсмен назвала п'ять сценаріїв, які росія використовує для викрадення українських дітей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: