В Косові сталися сутички з понад 70 постраждалими, у НАТО відреагували

Читать на русском
У НАТО засудили  насильство під час сутичок на півночі частково визнаного Косова в понеділок і напади на військових миротворчих сил місії KFOR.
twitter.com/welt

У результаті сьогоднішніх сутичок у місті Звечани на півночі Косова постраждали миротворці НАТО у складі місії KFOR та серби, що протестували під адмінбудівлею через невизнання місцевих виборів. У Північноатлантичному Альянсі вже засудили напади на військових миротворчих сил.

Про це йдеться у заяві НАТО.

«НАТО рішуче засуджує неспровоковані напади на військовослужбовців KFOR на півночі Косова, внаслідок яких декілька з них отримали поранення. Такі напади абсолютно неприйнятні. Насильство має бути негайно припинено», – йдеться у заяві.

Сербія може змінити ставлення до територіальної цілісності України через КосовоУряду країни не сподобалася позиція України на голосуванні щодо вступу частково визнаного Косова до Ради Європи.

В НАТО закликали всі сторони утримуватися від дій, які ще більше розпалюють напруженість, і вступити в діалог.

«KFOR вживатимуть усіх необхідних заходів для підтримання безпечного і захищеного середовища і продовжуватимуть діяти неупереджено, відповідно до свого мандату, визначеного Резолюцією Ради Безпеки ООН 1244 від 1999 року», – йдеться у заяві.

Як відомо, в заяві KFOR були наведені дані про близько 25 постраждалих миротвроців. З боку сербів, за даними сербського державного мовника РТС, постраждали понад 50 людей. З них один перебуває в критичному стані, ще двоє – у важкому. Серед постраждалих є й колишній голова Звечан Драгіша Мілович, у якого поранення грудної клітини.

За словами міністра закордонних справ Італії Антоніо Таяні, троє з постраждалих італійців перебувають у важкому стані, але їхньому життю нічого не загрожує.

Згідно з повідомленнями ЗМІ, ситуація у Звечанах загострилась у понеділок після того, як члени просербської місцевої партії відмовились виконувати розпорядження миротворців відійти від будівлі муніципалітету, вони прорвали кордон поліцейських і миротворців. Як пишуть сербські ЗМІ, у відповідь ті застосували світло-шумові гранати і вогнепальну зброю.

Раніше ми повідомляли, що президент Сербії привів армію у стан максимальної боєготовності.

Нагадаємо, минулого літа у цьому регіоні вже загострювався конфлікт. З 1 серпня Пріштіна збиралася запровадити тимчасові документи, які мають отримувати при в'їзді до Косова громадяни Сербії. У відповідь на півночі Косова місцеві серби почали виходити на вулиці та будувати барикади.

Однак сторонам вдалося вирішити проблему із взаємовизнанням документів, а у лютому Сербія та Косово домовилися про нормалізацію відносин.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: