Президент Сербії привів армію у стан максимальної боєготовності: причина

Читать на русском
Зазначається, що після указу Вучича війська Сербії почали висуватися у напрямку адміністративного кордону з Косово та Метохією.
Фото: MC Odbrana

Президент Сербії Александар Вучич розпорядився привести армію країни у максимальну бойову готовність через загострення ситуації у сусідньому Косові.

Про це повідомляє сербське видання Novosti.

Зазначається, що після указу Вучича війська Сербії почали висуватися у напрямку адміністративного кордону з Косово та Метохією.

Ситуація загострилася після того, як у кількох районах на півночі Косова, де переважно проживають серби, головами місцевих муніципалітетів було обрано албанців.

У п'ятницю, 26 травня, косовські серби заблокували кілька місцевих муніципалітетів, щоб не дати мерам-албанцям скласти присягу. Після цього косовська поліція почала розганяти протестувальників із застосуванням сльозогінного газу.

Міністр оборони Сербії Мілош Вучевич назвав ситуацію в Косово та Метохії «драматичною» та пообіцяв, що армія виконає наказ Вучича і «зробить те, що від неї очікують».

Нагадаємо, минулого літа ветом у цьому регіоні вже загострювався конфлікт. З 1 серпня Пріштіна збиралася запровадити тимчасові документи, які мають отримувати при в'їзді до Косова громадяни Сербії. У відповідь на півночі Косова місцеві серби почали виходити на вулиці та будувати барикади.

Однак сторонам вдалося вирішити проблему із взаємовизнанням документів, а у лютому Сербія та Косово домовилися про нормалізацію відносин.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: