Столтенберг розповів, які рішення щодо України планує ухвалити НАТО на липневому саміті

Читать на русском
Генсек НАТО зазначив, що головне завдання зараз – допомогти Україні перемогти агресора, а питання самого членства має порушуватися вже після перемоги.
Фото: Reuters

Країни-члени НАТО мають намір надіслати «дуже чіткий сигнал» підтримки Україні на саміті у Вільнюсі, який відбудеться у липні.

Про це заявив генеральний секретар Альянсу Йєнс Столтенберг, його цитує The Guardian.

Членство України в НАТО: як до цього ставляться союзникиЯк союзники ставляться до членства України у НАТО. На інфографіці – останні заяви партнерів.

Він розповів, що НАТО представить на саміті програму багаторічної допомоги Україні, яка має допомогти в інтеграції стандартів ЗСУ «до стандартів, доктрин та обладнання НАТО».

«Я очікую, що ми погодимо багаторічну програму, в рамках якої ми будемо працювати над тим, щоб допомогти Україні перейти від стандартів, доктрин та обладнання радянської доби до стандартів, доктрин та обладнання НАТО та стати повністю сумісними з НАТО», – сказав Столтенберг.

Генсек НАТО додав, що головне завдання зараз – допомогти Україні перемогти, а питання самого членства має порушуватися вже після перемоги.

«Щодо членства. Я очікую, що союзники НАТО скажуть, що Україна стане членом альянсу. Але лише в тому випадку, якщо Україна переможе як суверенна незалежна нація в Європі, є сенс обговорювати, коли та як вони можуть стати членом Альянсу», – резюмував Столтенберг.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що НАТО на саміті або до кінця року має ухвалити політичне рішення щодо пропозиції графіку вступу України.

Проте, не всі країни, як пишуть ЗМІ, готові щось обіцяти Україні. Так, США та ще дві держави нібито виступають проти намірів запропонувати Україні на саміті у Вільнюсі «дорожню карту» для членства в Альянсі.

Інші країни, навпаки, готові підтримати вступ України. Раніше повідомлялося, що Сенат Польщі ухвалив резолюцію про членство України в НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: