ЄС обговорює передачу Україні прибутків від заморожених російських активів: ЗМІ назвали суму

Читать на русском
ЄС може передати Україні прибутки від заморожених російських активів. Зокрема, європейський депозитарій Euroclear у першому кварталі року отримав дохід у 734 млн євро.
Financial Times

Європейський Союз обговорює варіанти передачі Україні прибутку від заморожених активів росії. Йдеться про виплату відсотків у розмірі 734 млн євро.

Про це повідомляє Financial Times.

Стало відомо, яка з країн ЄС заморозила найбільше російських активівУ Бельгії суворо дотримуються санкцій проти росії та Білорусі. Заходи, вжиті Бельгією, торкнулися 1789 компаній країни-агресора.

За інформацією британського видання, вчора офіційні особи держав-членів та Європейської комісії проводили зустріч щодо варіантів передачі Україні відсотків від російських активів, які зберігаються у Euroclear.

У Euroclear зберігається 196,6 млрд євро, з яких 180 млрд євро — активи російського центрального банку.

Заморожені активи генерують гроші за рахунок купонів та погашень. Компанія Euroclear реінвестує ці гроші, та прибуток у ЄС планують віддати Україні.

Відповідно до стандартної практики Euroclear позичає залишки коштів своїх клієнтів, щоб мінімізувати кредитний ризик, та утримує отримані відсотки. Нинішня ситуація з високими відсотковими ставками, а також незвичайне накопичення платежів через санкції призвели до того, що розрахункова палата отримала «неймовірний прибуток» – 734 млн євро за підсумками кварталу.

«Не зовсім зрозуміло, кому належать ці кошти», – сказав один із співрозмовників видання.

Інше джерело сказало, що «фінансові установи не знають, що робити з цими грошима і що варіант перерахування прибутку на допомогу Україні видається багатообіцяючим».

Втім, кілька людей попередили, що юридичні наслідки такого кроку ще необхідно розглянути, і такий крок, ймовірно, вимагатиме ширшої міжнародної підтримки, оскільки він може вплинути на фінансові ринки.

За словами джерел, Євросоюз також розглядає можливість активного управління прибутком для отримання більшої кількості грошей.

Нагадаємо, Бельгія збирається передати Україні пакет допомоги на 92 млн євро, який буде оплачений за рахунок доходів від заблокованих російських активів.

Республіканці та демократи у Конгресі США закликали президента Джо Байдена передати Україні заморожені активи російського Центробанку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: