У Конгресі США закликали Байдена перевести Україні заморожені активи Центробанку рф

Читать на русском
Поточні бюджетні потреби України оцінюються у 5 мільярдів доларів на місяць, а відновлення коштуватиме 411 мільярдів доларів.
Німецька Хвиля

У Конгресі США республіканці та демократи у листі до президента Джо Байдена закликали передати Україні заморожені активи російського Центробанку.

Про це повідомляє Голос Америки.

Зазначається, що поточні бюджетні потреби України оцінюються у 5 мільярдів доларів на місяць, а відновлення стане масштабним заходом, який, як очікується, коштуватиме 411 мільярдів доларів протягом 10 років.

Посилаючись на можливості, передбачені в Законі про міжнародні надзвичайні економічні повноваження, і минулі прецеденти, такі як переведення президентом Джорджем Бушем-молодшим 1,7 мільярда доларів із коштів уряду Іраку для компенсації жертвам тероризму, у листі міститься заклик до президента Байдена перепрофілювати активи банку, заморожені відповідно до американських санкцій, для надання такої необхідної Україні допомоги.

«У цей критичний момент, коли кожен долар може допомогти змінити кінець війни, ми закликаємо вас використовувати свої повноваження для переведення активів російського Центрального банку вартістю в мільярди доларів, заморожених відповідно до американських санкцій, для задоволення невідкладних військових та гуманітарних потреб в Україні», – йдеться у зверненні законодавців.

Звернення також підписали конгресмени Ллойд Доггетт, Барбара Лі, Стів Коен, Майк Куіглі, Дональд Пейн-молодший, Ерік Суолвелл, Норма Торрес, Кевін Маллін та Елеонора Холмс Нортон.

Напередодні один із найбільших швейцарських банків Julius Baer повідомив своїх російських та білоруських клієнтів про заморожування їхніх інвестиційних рахунків через вимоги європейського депозитарію Euroclear.

А уряд Бельгії передасть Україні новий пакет допомоги на 92 мільйони євро, який буде оплачено за рахунок доходів від заблокованих російських активів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: