На яких окупованих територіях росіяни оголошували «евакуацію» населення

Читать на русском

На початку травня окупаційна влада Запорізької області оголосила про «евакуацію» жителів 18 населених пунктів. Запоріжжя називають одним із можливих напрямів українського контрнаступу, і вивіз населення може передувати «жесту доброї волі», як це раніше було у Харківській та Херсонській областях. Втім, окупанти можуть мати й інші мотиви. «Слово і діло» проаналізувало, на яких окупованих територіях України росіяни оголошували «евакуацію» і що відбувалося після цього.

На яких окупованих територіях України росіяни оголошували евакуацію мирних жителів, і що відбувалося після цього.
Вивіз населення з окупованих територійСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

За тиждень до повномасштабного вторгнення росії глави самопроголошених Донецької та Луганської народних республік оголосили про масову «евакуацію» мирного населення до рф нібито через загрозу нападу з боку України.

Українські спецслужби назвали «евакуацію» інструментом дестабілізації та кроком для ескалації конфлікту. Власне, це було одним із способів нагнітання ситуації перед повномасштабною війною: володимир путін почав своє вторгнення, пояснивши його необхідністю «захистити населення Донбасу».

У вересні в період контрнаступу Збройних сил України в Харківській області окупанти оголосили «евакуацію» з Ізюму, Куп'янська та Великого Бурлука. Вивозити мирних жителів збиралися до росії та на окуповану територію Луганської області.

Буквально за кілька днів ці міста було звільнено від росіян – частина колаборантів встигли втекти.

У середині жовтня, коли Сергій Суровікін уже говорив про «непросту ситуацію під Херсоном» та про можливе «ухвалення непростих рішень», окупаційна влада оголосила масову «евакуацію» мешканців з правобережної частини Херсонської області – через «обстріли цивільної інфраструктури та небезпеку руйнування дамби Каховській ГЕС».

28 жовтня окупанти заявили, що вивіз населення завершено, а 11 листопада ЗСУ зайшли до Херсона.

Наприкінці лютого колаборанти почали виїжджати з населених пунктів Олешки та Скадовськ Херсонської області, а окупаційна влада оголосила про «евакуацію» для всіх охочих.

5 травня представник окупаційної влади Запорізької області Євген Балицький оголосив про «евакуацію» жителів 18 населених пунктів, розташованих біля лінії фронту: Тимошівки, Смирнового, Тарасівки, Орлянського, Молочанська, Куйбишева, Пришиба, Токмака, Малої Білозерки, Василівки, Великої Білозерки, Дніпрорудного, Михайлівки, Кам’янки-Дніпровської, Пологів, Кінських Роздор, Розівки.

В українській розвідці кажуть, що виведення російських військ ні із Запорізької, ні із Херсонської областей не фіксують. «Евакуація» потрібна окупантам з кількох причин, одна з них – вивіз колаборантів та награбованих цінностей.

Крім того, окупанти можуть вивозити мирних жителів із територій, на яких очікують бойові дії. «Вони, по-перше, не хочуть, щоб населення могло спостерігати за їхньою підготовкою до боїв – це певні контррозвідувальні заходи. Це також і фільтраційні заходи, оскільки насамперед відбувається вивезення проукраїнського населення. І по-третє, росіяни бояться проведення на цих територіях якогось партизанського руху та внутрішнього спротиву», – пояснив представник ГУР Андрій Юсов.

Нагадаємо, раніше ми писали, які події та заяви свідчать про невідворотність контрнаступу України.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, про «взяття» яких населених пунктів росіяни повідомляли кілька разів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: