У ГУР назвали кількість російських військ на окупованих територіях півдня

Читать на русском
Розвідка не фіксує жодного відведення військ рф у Запорізькій та Херсонській областях – окупанти готуються до оборони.
Getty Images

На окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей знаходиться близько 152 тисяч російських військових, які готуються до оборони.

Про це РБК-Україна розповів представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Черняк.

Українські сили розпочали підготовчі операції для контрнаступу – CNNУкраїнські сили розпочали формуючі операції напередодні контрнаступу, щоб підготувати поле бою. Формування включає завдання ударів по таких цілях, як склади зброї, командні центри, бронетанкові та артилерійські системи.

Він наголосив, що розвідка не фіксує жодного відведення військ ні в Запорізькій, ні в Херсонській областях. «Так, є певний рух – щось вони вивозять, когось евакуюють, щось намагаються вкрасти, але реального відводу бойових підрозділів ми не бачимо. Наприклад, Енергодар – вони звідти не відходять, але звідти вивозять все, що можуть вкрасти, вивезти та забрати: автомобілі, обладнання з лікарень. Вони чітко усвідомлюють, що там будуть бойові дії», – сказав Черняк.

За його словами, росіяни в окупованій частині Запорізької області готуються до оборони, посилюють свої укріплення та будують нові. «На окупованій частині Херсона ми спостерігаємо такі самі процеси. Особовий склад там залишається. Вони оборонятимуться, вони будують там оборонні споруди», – додав він.

При цьому окупанти примусово вивозить цивільне населення, зокрема й персонал захопленої АЕС в Енергодарі. «Евакуацію», за словами Черняка, використовують як ширму для проведення контррозвідувальних та фільтраційних заходів:

«Вони, по-перше, не хочуть, щоб населення могло спостерігати за їхньою підготовкою до боїв – тобто це певні контррозвідувальні заходи. Це також і фільтраційні заходи, оскільки, насамперед, відбувається примусовий вивіз проукраїнського населення. І по-третє, росіяни бояться проведення на цих територіях якогось партизанського руху і внутрішнього спротиву», – пояснив він.

Нагадаємо, 5 травня гауляйтер окупованої частини Запорізької області Євген Балицький оголосив про часткове вивезення мешканців 18 населених пунктів.

Крім того, росія готуються «евакуювати» з Енергодару тисячі працівників Запорізької атомної електростанції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: