Україна переможе, а кремль у кризі: Ходжес назвав три фактори, які можуть призвести до розпаду росії

Читать на русском
Бен Ходжес вважає, що через війну в Україні світ може стати свідком не лише кінця режиму путіна, а й розпаду всієї росії. Привести до цього можуть три фактори.

Все очевидніше, що Україна зможе перемогти росію в цій війні, а кремль зіткнувся з історичною кризою довіри. Зараз існує реальна можливість того, що світ стане свідком кінця не лише режиму путіна, а й самої росії.

Про це в колонці The Telegraph написав американський генерал, колишній командувач армією США в Європі Бен Ходжес.

Ходжес вважає, що крах росії може бути спочатку поступовим, але потім швидко перетворитися на «стрімку, насильницьку та неконтрольовану подію». І до цього потрібно підготуватися, щоб розпад росії, як і розпад СРСР, не вніс нестабільність у геополітику.

Усунення путіна від влади не покладе край війні в Україні – РезніковОлексій Резніков вважає, що усунення путіна від влади не допоможе закінчити війну в Україні.

Генерал США бачить мінімум три чинники, які можуть призвести до розпаду росії. Перший – це підрив внутрішньої довіри до російської армії, яка традиційно була основою легітимності кремля. Армія, пише Ходжес, принижена в Україні, чоловіки в рф уникають мобілізації, що посилює вербування серед етнічних меншин.

Другий фактор: збитки, завдані російській економіці, надто руйнівні, на думку Ходжеса, а втрата енергетичних ринків – незворотня.

Третім чинником є «малонаселеність» росії. Ходжес пише, незважаючи на те, що її територія у 70 разів перевищує площу Британії, її населення всього вдвічі більше. Тепер, коли метрополія перебуває у слабкому становищі, будь-яке почуття національної ідентичності може швидко погіршитися.

З огляду на все це Ходжес пропонує готуватися до потенційного кінця російської федерації і почати ставити запитання: «Наприклад, як це відбуватиметься в країні зі значними запасами ядерної зброї? Кому дістанеться ядерна зброя? Як уникнути витоку зброї? Чи є великий внутрішній конфлікт неминучим чи крах можна обмежити політичним контекстом?».

Генерал вважає, що саме нездатність Заходу підготуватися до краху СРСР і внутрішні заворушення, що послідували за ним, можливо, призвели до президентства путіна.

Нагадаємо, міністр оборони Олексій Резніков також вважає, що вже в найближчі кілька років можна буде спостерігати процес розвалу росії на складові.

Секретар РНБО Олексій Данілов також упевнений, що росія розвалиться ще за життя цього покоління.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: