ЄС може запровадити санкції проти китайських компаній за поставки до росії – FT

Читать на русском
Євросоюз уперше з початку війни може запровадити санкції проти китайських компаній за підтримку росії. У списку сім компаній, які звинувачуються у продажу обладнання, яке може бути використане у зброї.
Фото: VCG

Європейський союз уперше з початку повномасштабної війни запропонував запровадити санкції проти китайських компаній за підтримку російської військової машини.

Про це повідомляє Financial Times.

В МЗС України не виключають посередництва Китаю у припиненні війни з рфНещодавня телефонна розмова президента Володимира Зеленського з головою КНР Сі Цзіньпіном великим кроком вперед як у зміцненні зв’язків з Китаєм, так і для припинення російської агресії.

У новий пакет санкцій, який обговорюватиметься членами ЄС цього тижня, включено сім китайських компаній, які обвинувачуються у продажу обладнання, яке може бути використане у зброї. Деякі з цих компаній вже потрапили під санкції США: дві компанії з материкового Китаю – 3HC Semiconductors та King-Pai Technology, дві компанії із Гонконгу – Sinno Electronics та Sigma Technology.

Зокрема, компанію 3HC, яка виробляє комп'ютерні чіпи, звинувачують у спробі обійти експортний контроль та придбати товари американського походження для підтримки російського ВПК.

King-Pai постачає до росії мікроелектроніку, яка має оборонне застосування, включаючи системи наведення крилатих ракет.

«З огляду на ключову допоміжну роль електронних компонентів для використання військово-промисловим комплексом росії для підтримки агресивної війни проти України також доречно включити деякі інші суб'єкти в третіх країнах, залучені в обхід торгових обмежень, а також окремі російські організації, що займаються розробкою, виробництвом та постачанням електронних компонентів для оборонно-промислового комплексу рф», – йдеться у пропозиції Європейської комісії.

Видання зазначає, що до цього Євросоюз уникав таких кроків щодо Китаю. Дії Брюсселя, напевно, викличуть невдоволення Пекіна.

Брюссель також пропонує ввести санкції щодо деяких іранських компаній, які займаються виробництвом та постачанням дронів до росії.

Нагадаємо, українські військові дедалі частіше знаходять у російській зброї компоненти з Китаю.

Минулого року США внесли п'ять китайських компаній до чорного списку експорту за порушення санкцій та надання підтримки російським військовим та оборонним компаніям.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: