Ташева розповіла, за яким алгоритмом видворятимуть росіян з Криму

Читать на русском
Постпред додала, що усі російські громадяни, фактично, є колонізаторами, адже вони приїхали на окуповану територію змінювати її демографічний склад.
Укрінформ

Після деокупації Криму, росіян, які незаконно в’їхали на півострів з 2014 року, видворятимуть з України за індивідуальними рішеннями, а не колективно.

Про це повідомила постійна представниця президента України в АРК Таміла Ташева в інтерв’ю Укрінформу.

Які населені пункти в тилу рф та на окупованій території зазнали атак дроновДесятки російських міст і сіл, а також окуповані рф території України неодноразово зазнавали атак безпілотників з початку повномасштабної війни.

Вона наголосила, що це стосується виключно громадян рф, а не українців, яких змусили брати паспорта країни-окупанта.

«Всіх українських громадян у Криму, які стали жертвами примусової паспортизації, ми визнаємо громадянами України згідно з нашим законодавством. Це дуже важливо зазначити, бо російська пропаганда поширює відверту брехню, мовляв, із Криму будуть видворяти кримчан. Тож наголошую, що півострів мають залишити лише російські громадяни, які порушили умови в'їзду», - зазначила Ташева.

Постпред додала, що усі російські громадяни, фактично, є колонізаторами, адже вони приїхали на окуповану територію змінювати її демографічний склад.

«І ми їх видворимо, якщо вони самі не виїдуть до звільнення території. Міжнародне право не передбачає колективного видворення – колективна депортація заборонена. Тож стосовно них будуть застосовані індивідуальні рішення», - сказала Ташева.

У Криму «тривожно»: вибухи на об'єктах окупованого півострова під час повномасштабної війниНа об'єктах росіян в окупованому Криму за час повномасштабної війни сталося щонайменше два десятки вибухів. Більше – на інфографіці.

Водночас, вона підкреслила, що деякі категорії росіян все ж зможуть отримати посвідки на проживання на території України

«Це стосуватиметься, приміром, представників корінного народу, які є репатріантами. Це тисячі людей, які у 2014-му році розпочали процедуру отримання українського громадянства і не встигли цього зробити. Також це, наприклад, може стосуватися адвокатів політв'язнів, рідних незаконно ув’язнених, ще обмеженої категорії людей, які допомагали та підтримували весь час Україну», - розповіла постпред.

Також, за її словами, є дуже складне питання щодо змішаних шлюбів.

«Російських громадян чи громадянок, які приїхали на півострів та уклали шлюби, ми однозначно маємо видворити, щоб потім вони, якщо забажають, просили дозволу на проживання», - підсумувала Ташева.

Раніше повідомлялося, що росія намагається вплинути на зміну етнічного складу населення тимчасово окупованої території України.

У МЗС також зазначили, що для України на сьогодні актуальними є два шляхи деокупації Криму: військовий і дипломатичний.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: