Ердоган провів телефонну розмову з Генсеком ООН: про що говорили

Читать на русском
Зокрема, під час розмови турецький президент завірив Гутерреша, що готовий допомагати розв’язанню конфліктів по всьому світу.
daily sabah

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган під час телефонної розмови з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем у п’ятницю 28 квітня, сказав, що Туреччина готова допомогти ООН будь-якими зусиллями для припинення російсько-української війни.

Про це повідомляє турецьке видання Daily Sabah.

Ердоган зазначив, що Туреччина цінує розширення Чорноморської зернової ініціативи та готова зробити свій внесок у зусилля щодо амонійного трубопроводу. Експорт російського аміаку здійснюватиметься через існуючий трубопровід до Чорного моря.

Трубопровід був розроблений для перекачування до 2,5 мільйонів тонн аміаку на рік із російського Поволжя в український чорноморський порт Південний поблизу Одеси, для подальшого відправлення міжнародним покупцям. Його закрили після того, як 24 лютого розпочалося повномасштабне вторгнення рф в Україну.

Окрім України, Ердоган та Гутерреш обговорили ситуацію в Сирії та Судані.

Згідно з даними ООН, у 2023 році близько 15,3 мільйонів людей потребуватимуть гуманітарного захисту та допомоги, що є найбільшим показником з початку конфлікту у Судані в 2011 році.

Ердоган сказав, що Анкара також готова співпрацювати з ООН або провести мирні переговори для припинення кризи. Під час розмови турецький президент завірив Гутерреша, що готовий допомагати розв’язанню конфліктів по всьому світу.

Нагадаємо, наприкінці березня в Анкарі відбулося засідання Ради національної безпеки Туреччини. Одним з питань порядку денного були зусилля країни для досягнення миру в Україні.

Раніше Ердоган заявив про необхідність терміново провести комплексну реформу Ради Безпеки ООН. За його словами, це є «нагальною потребою».

Окрім цього, у четвер, 27 квітня, президент Туреччини провів телефонну розмову з російським диктатором володимиром путіним.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: