Ердоган затвердив рішення, яке дозволяє вступ Фінляндії до НАТО – ЗМІ

Читать на русском
Туреччина ще має направити документи про ратифікацію до Вашингтона. Вона стала останньою країною, яка схвалила членство Фінляндії у НАТО.
censor.net

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган затвердив рішення парламенту щодо ратифікації протоколу про вступ Фінляндії у НАТО.

Про це повідомляє фінське видання Yle, опублікувавши відповідний документ з Офіційної газети Туреччини.

Як зазначається, сьогодні, 1 квітня, серед низки документів, які опублікували в Офіційній газеті, першим стоїть закон щодо затвердження протоколу про вступ Фінляндії до Північноатлантичного альянсу.

Турецький парламент у четвер пізно ввечері одноголосно схвалив членство Фінляндії у військовому союзі. Наразі процес ратифікації заявки Фінляндії в Туреччині завершено.

Туреччина ще має направити документи про ратифікацію до Вашингтона. Вона стала останньою країною, яка схвалила членство Фінляндії у НАТО.

У яких країнах проводили референдум про членство в НАТОРеферендум про вступ в НАТО проводили п'ять країн – Іспанія, Угорщина, Македонія, Словаччина і Словенія.

Після дотримання всіх формальностей офіційне оформлення членства Фінляндії в НАТО триватиме кілька тижнів.

Водночас, як заявив міністр закордонних справ Пекка Хаавісто, Фінляндія має офіційно стати членом НАТО впродовж найближчих тижнів. Відповідне запрошення від генерального секретаря Альянсу може надійти у будь-який день.

«Очевидно, Туреччина якнайшвидше доставить документ про ратифікацію до Вашингтона, де він зберігатиметься у Держдепартаменті США. Коли це станеться, американці поінформують генсека НАТО Столтенберга, і він надішле нам запрошення. Це може статися будь-якого дня. Якщо мені потрібно дати оцінку, скажу, що йдеться про понеділок, вівторок. Якщо надсилання документів Туреччиною піде за планом, то наступного тижня або через тиждень можуть бути остаточні кроки до НАТО», - заявив Хаавісто.

Він зауважив, що наразі невідомо, хто саме поїде підписувати остаточний документ, але у будь-якому разі це справа МЗС.

Нагадаємо, Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ до НАТО у середині травня 2022 року. Після цього країни-члени блоку, згідно з процедурою, почали схвалювати їх заявки. Однак Туреччина та Угорщина гальмували підтримку нових потенційних членів НАТО.

23 березня заявку Гельсінкі схвалив комітет у закордонних справах турецького парламенту. Крім того, приєднання Фінляндії до блоку схвалив парламент Угорщини.

30 березня Генасамблея парламенту Туреччини ратифікувала протокол про членство Фінляндії в НАТО. Остання перешкода була усунена.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: