У Нацбанку розповіли, скільки гривень було надруковано у 2022 році

Читать на русском
Активна емісія гривні проводилася у першій половині минулого року. У другій половині 2022-го Мінфін почав шукати інші джерела фінансування державних видатків.
Ілюстративне фото

Через повномасштабне вторгнення рф Національному банку України довелося вдатися до активної емісії гривні в 2022 році. Член Ради НБУ Василь Фурман упевнений, що друк грошей був необхідним кроком.

Відповідну заяву було зроблено в ефірі національного телемарафону.

Стало відомо, скільки Україні коштує місяць війниСьогодні держбюджет України щомісяця витрачає на війну 130 млрд гривень, тоді як доходи сягають лише 80 млрд гривень.

За словами Фурмана, за весь минулий рік регулятору довелося надрукувати 400 млрд грн.

«Інших варіантів не було, якщо ми говоримо про 2022-й. Усі ми пам'ятаємо про те, що було у лютому, березні, квітні та протягом складного року. Тому було внесено зміни до Закону України про Національний банк та НБУ, починаючи з березня щомісяця викуповував ту чи іншу суму в облігаціях внутрішньої державної позики. Загальна сума становила 400 млрд», - розповів він.

Член Ради НБУ додав, що у другій половині 2022 року Мінфін почав шукати інші джерела фінансування державних видатків.

«І коли формувався держбюджет-2023, там уже звучали заяви, що НБУ не братиме участі у монетизації бюджетних видатків. Це величезний плюс для всіх: для української гривні – буде стабільнішою – і для інфляції, яка зменшуватиметься», – зазначив Фурман.

Нагадаємо, минулого місяця Верховна рада ухвалила законопроект №9105, який передбачає збільшення видатків бюджету на 537,2 мільярда гривень.

Раніше повідомлялося, що в Україні скоротився обсяг держборгу. Так, у гривневому еквіваленті за лютий сума українського державного боргу зменшилася на 21,62 млрд. грн. (0,59 млрд. доларів США).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: