Міжнародні резерви України досягли максимуму за 11 років

Читать на русском
У березні міжнародні резерви України зросли і на квітень є рекордними за останні 11 років.

Міжнародні резерви України станом на квітень становили 31 878,2 млн доларів. Такий обсяг є рекордним за останні 11 років.

Про це повідомляє Національний банк України.

Золотовалютні резерви та облікова ставка: що лишали по собі українські прем’єриБули часи, коли Україна мала менше 200 млн доларів золотовалютних резервів, а облікова ставка НБУ перевищувала 300 відсотків. Зараз ситуація краща. Ми подивились динаміку зростання ЗВР та зміни облікової ставки за 28 років.

У березні резерви зросли на 10% через надходження від міжнародних партнерів на тлі менших обсягів чистого продажу валюти НБУ та помірних боргових виплат країни в іноземній валюті.

У НБУ зазначили, що динаміку міжнародних резервів у березні визначала низка факторів.

По-перше, на валютні рахунки України надійшло 5 105,4 млн доларів від Канади, Євросоюзу, США, Міжнародної асоціації розвитку та від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики.

На обслуговування та погашення держборгу уряд у березні витратив 486,8 млн доларів. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду 638,6 млн доларів.

По-друге, вплив мали операції Нацбанку на валютному ринку – чистий продаж валюти у березні знизився порівняно з лютим на 783,1 млн доларів.

Третім фактором є переоцінка фінансових інструментів (внаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют).

Нагадаємо, «Слово і діло» аналізувало, як змінювався обсяг міжнародних резервів у 2021 та 2022 роках.

На інфографіці – як змінювалися обсяги золотовалютних резервів України у 2010-2020 роках.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: