Інфляція в Україні сповільнюється швидше, ніж прогнозувалося – Нацбанк

Читать на русском
Така тенденція зумовлена, перш за все, достатньою пропозицією продовольства та пального, кращою ситуацією в енергетичній сфері та покращенням ситуації на готівковому валютному ринку.
24 Канал

Інфляція в Україні почала сповільнюватися раніше та швидше, ніж прогнозувалося.

Про це заявив заступник голови Національного банку України Юрій Гелетій в інтерв'ю 24 каналу.

Як змінювався рівень інфляції в Україні та який прогноз на цей рікЯк в Україні останні 20 років змінювався рівень інфляції та який прогноз уряду на 2023 рік – на інфографіці.

«На мою думку, покращення інфляційних прогнозів у січні було не останнім у цьому році. Якщо говорити про цифри, то споживча інфляція у січні знизилася до 26%, в лютому – 24,9% і в березні – 21,3%. Вона почала сповільнюватися раніше та швидше, ніж прогнозувалося», - сказав він.

Гелетій зазначив, що така тенденція зумовлена, перш за все, достатньою пропозицією продовольства та пального, кращою ситуацією в енергетичній сфері та покращенням ситуації на готівковому валютному ринку.

«Безумовно, важливою передумовою є припинення емісійного фінансування дефіциту бюджету з початку цього року. Вплинули також слабкий споживчий попит і дія мораторію на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги», - додав заступник голови НБУ.

Додамо, що на початку цього року НБУ покращив прогноз щодо інфляції з 21% до 18,7%.

Раніше Національний банк України ухвалив рішення не змінювати облікову ставку, залишивши її на рівні 25% річних.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: