Які українські міста незаконно відвідував путін

Читать на русском

На вихідних володимир путін (або його двійник, як кажуть в українській розвідці) приїхав до окупованого та зруйнованого російськими військами Маріуполя. Аналітики ISW вважають, що він зробив це, щоб показати себе як «непереможного лідера воєнного часу, який може без побоювання відвідувати зону бойових дій». Але при цьому путін вибрав місто, розташоване досить далеко від лінії фронту. До Маріуполя з усіх окупованих українських територій путін відвідував лише Крим. Візит на Донбас у кремлі обіцяли «згодом». До Херсона, який кілька місяців був єдиним захопленим у 2022 році обласним центром, путін теж їхати не ризикнув. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

З усіх окупованих територій України путін їздив лише до Криму та Маріуполя. На півострові з 2014 року він був близько двох десятків разів.
Поїздки путіна на окуповані території УкраїниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

За час окупації Криму російський президент відвідав півострів близько двох десятків разів.

Перший візит відбувся вже 9 травня 2014 року: путін приїхав до Севастополя для участі у святкових заходах з нагоди Дня перемоги.

Крім того, російський диктатор приїжджав до Криму у серпні – знову до Севастополя та до Ялти.

У 2015 році путін мав два дводенні візити на півострів. У серпні він був у Ялті та у Севастополі. Саме в Севастополі тоді відбулося його знамените занурення на батискафі до затонулого стародавнього судна.

У вересні 2015-го президент рф приїхав до Криму разом з колишнім прем'єр-міністром Італії Сільвіо Берлусконі. Вони були у Севастополі, а також дегустували українські вина у Масандрі.

У грудні путін приїжджав до Криму один – запускав нитку енергомосту у Сімферополі.

В 2016 році путін двічі був у Криму: у березні перевіряв будівництво Керченського мосту, а в серпні приїхав на всеросійський молодіжний форум «Таврида» в Євпаторії.

В 2017 році в окупованому Криму російський президент відкривав зміну в дитячому таборі «Артек» у Гурзуфі. А також приїжджав до Севастополя та Ялти.

У 2018 році путін кілька разів був у Криму через відкриття Керченського мосту. У березні він знову перевіряв будівництво мосту, а заразом і будівництво терміналу аеропорту в Сімферополі. Також він був у Севастополі на концерті з нагоди річниці «повернення міста до росії».

У травні путін вже безпосередньо відкривав рух на Керченському мосту: особисто (або його двійник) сів за кермо вантажівки та перетнув міст.

У тому ж році він знову відвідував Севастополь та Ялту.

У 2019 році путін був у Криму тричі. Зокрема, наприкінці грудня він знову приїжджав на Керченський міст – цього разу, щоби відкрити рух поїздів.

Три поїздки на окупований півострів президент росії здійснив у 2020 році. Він був на військових навчаннях Північного та Чорноморського флотів у Севастополі, приїжджав на закладку судна в Керчі та відкривав ділянку дороги Керч – Севастополь.

Після цього путін почав виїжджати кудись рідше. В 2021 році він лише один раз був у Криму. В 2022 році російський президент приїхав до Криму лише у грудні – перевіряти, як ремонтують Керченський міст після вибуху.

Цього року перед поїздкою до Маріуполя путін відкрив у Севастополі школу та частину парку. А в окупованому Маріуполі він уночі їздив містом і нібито спілкувався з місцевими жителями (не без конфузу).

Нагадаємо, «Слово і діло» вивчило, які закордонні візити здійснював путін після вторгнення в Україну, і хто зі світових лідерів приїжджав до нього.

З інфографіки можна дізнатися, кого з лідерів держав, окрім путіна, переслідували та покарали міжнародні суди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: