У ЄС назвали чотири країни, які хочуть вивести з-під зони впливу росії – Politico

Читать на русском
Негласна мета ЄС полягає в тому, щоб отримати більше друзів і побудувати економіку нового покоління, не підлаштовуючись під автократів.
фото: ZN.ua

Європейський союз намагається вивести чотири країни із зони впливу росії та Китаю, схиливши їх на свій бік та налагодивши відносини.

Про це пише оглядач видання Politico Джакопо Барігацці, спираючись на документ, у якому детально описано кілька індивідуальних планів країн ЄС.

Як зазначається у статті, йдеться про такі держави, як Бразилія, Чилі, Нігерія та Казахстан, до яких Брюссель не приховує інтересу. Міністри закордонних справ ЄС збираються обговорити стратегію на зустрічі в понеділок у Люксембурзі.

У парламенті Угорщини заявили, що Україні для вступу до НАТО потрібен дозвіл рфУ МЗС вже відреагували на заяви віце-спікера парламенту Угорщини Дори Дуро. Там зазначили, що Україна не потребує дозволу кремля, щоб стати членом Альянсу.

Кожна з цих країн представляє потенційну точку опори ЄС у регіонах, де західні союзники змагаються за вплив (і ресурси) з росією та Китаєм. Бразилія та Чилі знаходяться в багатій на сировину Латинській Америці, Нігерія є економічним центром Західної Африки, Казахстан володіє нафтою і газом у Центральній Азії.

Негласна мета ЄС полягає в тому, щоб отримати більше друзів і побудувати економіку нового покоління, не підлаштовуючись під автократів. Дійсно, простежується що росія та Китай викликають занепокоєння спільноти, зокрема через глобальний вплив та дестабілізуючу поведінку цих країн.

Згідно зі словами Барігацці, європейські чиновники сподіваються посилити вплив політичного блоку на противагу росії та Китаю, вирішивши за рахунок цього проблеми постачання ресурсів та питання становлення самостійним гравцем на глобальній арені.

«Ми опинилися в конкурентному геополітичному середовищі: не тільки боротьба наративів, але й боротьба пропозицій. Нам потрібно покращити нашу пропозицію та зміцнити наші відносини з країнами які перебувають під впливом росії», – стверджується в документі.

У Бразилії ЄС також бачить великий потенціал, завдяки нещодавньому переходу країни від ультраправого націоналіста Жаіра Болсонаро до Луїса Інасіо Лула да Сілва, ветерана латиноамериканських лівих.

Нагадаємо, президент Бразилії виступив на захист переговорів між Україною та росією для закінчення війни. За його словами, володимир путін не може захопити всю територію України, але й Володимир Зеленський «не може хотіти всього».

Водночас, у Білому домі вважають, що Бразилія повторює російську та китайську пропаганду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: