Із Судану розпочалася евакуація дипломатів та іноземних громадян

Читать на русском
В армії, охопленого бойовими діями Судану, заявили, що займаються організацією евакуації іноземних дипломатів.
Getty Images

Через воєнний конфлікт у Судані, внаслідок якого загинули сотні мирних жителів, іноземні громадяни розпочали евакуацію з країни своїх громадян.

Про це повідомляє Reuters.

Як заявили представники суданської армії, дипломати та інші громадяни Великобританії, США, Франції та Китаю будуть евакуйовані з Судану, ситуація в якому викликає все більшу тривогу.

Топ збройних та політичних конфліктів у 2023 році: що про них відомоТоп-10 збройних та політичних конфліктів у світі, за версією міжнародної кризової групи – як довго тривають та скільки загиблих.

Міжнародний аеропорт Хартума в Судані був закритий через бої, і посольства іноземних держав, зокрема Великобританії та США, а також гуманітарні працівники та студенти, не змогли покинути країну.

Саудівська Аравія евакуювала громадян країн Перської затоки з міста Порт-Судан на Червоному морі, за 650 км від Хартума. Йорданія використовуватиме той самий маршрут для своїх громадян.

Західні країни мають надіслати літаки за своїми громадянами з держави Джибуті. Проте коли найбільші аеропорти країни – у Хартумі та Ньялі – можна буде використовувати для евакуації, невідомо.

Деякі дипломатичні працівники сподіваються на евакуацію повітряним шляхом з Порт-Судана протягом наступних двох днів.

Посольство США попередило американців, що не зможе забезпечити їм супровід з Хартума до Порт-Судану, і поїздки здійснюватимуться на їхній ризик.

ЄС планує можливу евакуацію своїх громадян з Хартума, коли це дозволить безпекова ситуація, оскільки в столиці Судану тривають збройні зіткнення.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у Судані вже загинуло понад 400 людей. Вважається, що кількість загиблих набагато більша.

Нагадаємо, 15 квітня в Судані розпочалося бойове зіткнення між армією країни та Силами швидкого реагування. В Хартумі пролунали вибухи й стрілянина. Конфлікт точиться навколо переходу країни до цивільного правління.

Також повідомлялося, що у Судані стався напад на посла ЄС у його резиденції.

Раніше через загибель своїх працівників ООН повідомила, що зупиняє місію в Судані.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: