СБУ оголосила підозру військовому, причетному до провальної «операції» з викрадення літака рф

Читать на русском
За даними слідства, дії військовослужбовця призвели до жертв та знищення техніки через обстріл росіянами аеродрому «Канатове» у Кіровоградській області.
Фото: СБУ

Правоохоронці оголосили підозру колишньому виконувачу обов'язків командира однієї з частин Сил спеціальних операцій Романа Червінського.

Про це у п'ятницю, 21 квітня, повідомила пресслужба СБУ.

«Полював» на українську авіацію: на Дніпропетровщині затримали агента рфВорога цікавили місця розміщення та режими роботи українських військових літаків на території регіону. Він фіксував регулярність вильотів та кількість літаків.

За версією слідства, дії військовослужбовця призвели до жертв та знищення техніки внаслідок обстрілу росіянами аеродрому «Канатове» у Кіровоградській області.

Йдеться про інцидент, який стався у липні 2022 року. Згідно з матеріалами справи, фігурант разом з іншими особами самовільно вирішили провести «спецоперацію» з викрадення літака повітряно-космічних сил рф. Пілот країни-окупанта нібито погодився перейти на бік України та передати ЗСУ російський літак.

Однак у ході проведення «операції» ворог отримав дані про розміщення на аеродромі «Канатове» особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків. Це дозволило Росії вдарити по аеродрому ракетами.

«СБУ та ГУР МО одразу висловили свої зауваження щодо цього плану, його не погодили інші державні органи. Адже спецоперація таїла у собі багато ризиків. Але окремі люди вирішили діяти на власний розсуд… Хочу наголосити, що ніякі хитрощі не допоможуть уникнути відповідальності. На мою думку, негідник, дії якого призвели до смерті одного українського військового та поранення ще сімнадцяти, має понести заслужене покарання», – наголосив Глава СБУ Василь Малюк.

Нагадаємо, внаслідок ракетного удару загинув командир військової частини, ще 17 військовослужбовців зазнали поранень. Крім того, було знищено двох винищувачів Повітряних сил ЗСУ, а злітна смуга та будівлі отримали значні пошкодження.

У ФСБ росії тоді заявляли, що до спроби викрадення російського літака нібито причетні українські розвідники та журналіст-розслідувач проекту Bellingcat Христо Грозєв.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: