Зображував лідера воєнного часу: в ISW пояснили, навіщо путін приїжджав на окуповані території

Читать на русском
Путін намагався зображати із себе воєнного лідера, відвідавши окуповані території України. А також можливо намітив потенційних цапів-відбувайлів серед командирів перед контрнаступом ЗСУ.
Фото: mk.ru

Російські президент володимир путін продовжував зображувати із себе «лідера воєнного часу», відвідавши окуповані Херсонську та Луганську області в очікуванні контрнаступу України.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Які українські міста незаконно відвідував путінЗ усіх окупованих територій України путін їздив лише до Криму та Маріуполя. На півострові з 2014 року він був близько двох десятків разів.

У кремлі при цьому стверджують, що візит відбувся 17 квітня після Великодня. Але з невідредагованого відео зрозуміло, що поїздка була ще кілька днів тому. Також, судячи з кадрів із геолокацією, путін був на Арабатській стрілці на південному заході Херсонської області – тобто мінімум за 130 кілометрів від найближчої лінії фронту.

Оскільки президент України Володимир Зеленський 18 квітня побував на передових позиціях в Авдіївці, аналітики не відкидають, що кремль оприлюднив кадри візиту путіна, щоб затьмарити поїздку Зеленського в інформаційному просторі.

Крім того, таким чином, путін намагається покращити свій імідж «воєнного лідера» – раніше з цією метою він приїжджав до Маріуполя.

Візит путіна, на думку аналітиків, міг також бути спрямований на виявлення потенційних цапів-відбувайлів перед контрнаступом України. «Ймовірно, путін навмисно виділив командувача ВДВ генерал-полковника Михайла Теплинського і командувача групою військ «Дніпро» генерал-полковника Олега Макаревича як командирів, які відповідають за південь України, а Олександра Лапіна – як командира, який курирує Луганський напрямок», – вважають в ISW.

Демонстративні зустрічі російського президента з Теплинським, Макаревичем та Лапіним можуть означати і майбутні зміни у військовому командуванні, допустили аналітики, і, можливо, у найближчому оточенні кремля.

Нагадаємо, вчора вранці у кремлі заявили, що путін відвідав штаб угруповання військ на Херсонському напрямку, а також штаб національної гвардії у «ЛНР».

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, які ще українські міста незаконно відвідував президент росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: