Зернова угода під загрозою зриву: рф знову заблокувала перевірку суден у Босфорі

Читать на русском
У міністерстві інфраструктури розповіли, що країна-окупант намагається нав'язати свої критерії визначення конкретних суден, які беруть участь в Ініціативі.
Фото: Getty Images

Російська сторона знову заблокувала інспекцію суден, які задіяні у транспортуванні української агропродукції у рамках Чорноморської зернової ініціативи.

Про це у понеділок, 17 квітня, повідомили у пресслужбі міністерства інфраструктури України.

Світове виробництво пшениці: скільки було вирощено та експортовано за два рокиПротягом 2020/2021 маркетингового року у світі було вироблено 774,55 млн тонн пшениці, у 2021/2022 виробництво збільшилося до 779,33 млн тонн. Докладніше – на інфографіці.

Зазначається, що ще з 10 квітня росія в односторонньому порядку припинила реєстрацію суден, які слідують в українські порти для формування інспекційного плану.

«В результаті вже вдруге за 9 місяців роботи «Зернової ініціативи» не складено інспекційний план та не проінспектовано жодного судна. Це ставить під загрозу функціонування «Зернової ініціативи», – зазначили у Мінінфраструктурі.

У міністерстві розповіли, що країна-окупант намагається нав'язати свої критерії визначення конкретних суден, які беруть участь в Ініціативі. Наприклад, з 14 квітня росіяни без жодних пояснень відмовляють у реєстрації трьох суден (у тому числі двох китайських), на які вже чекає вантаж у порту «Південний».

Таким чином, російська сторона намагається встановити контроль над кількістю завантаженого флоту та напрямками його роботи, що є порушенням домовленостей.

«Україна категорично відкидає чергові вимоги росіян та виступає проти втручання у діяльність українських портів. Сподіваємося, що партнери ООН та Туреччина зможуть забезпечити виконання всіма сторонами процедур, які працювали 9 місяців», – йдеться у заяві.

Нагадаємо, зернову угоду продовжили 18 березня. Термін дії документа розрахований на 4 місяці. Згідно з угодою, Україна може експортувати зерно через три морські порти.

У вівторок, 11 квітня, представники ООН, Туреччини та рф не проводили інспекцію суден з українським зерном, оскільки представники росії викреслили узгоджені назви та вписали до списку інші судна з черги. Це спричинило блокування «Зернового коридору» на один день.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: