Україна наполягає на тому, щоб «зернова угода» була безстроковою – Шмигаль

Читать на русском
Глава уряду зазначив, що з початку дії ініціативи Україна експортувала понад 24 млн тонн продовольства. У разі розблокування морських шляхів та продовження угоди Україна зможе експортувати вдвічі більше.
Фото: Кабінет міністрів України

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що Україна не допустить скорочення терміну дії «зернової угоди».

Таку заяву Шмигаль зробив на засіданні уряду у п'ятницю, 17 березня.

За його словами, українська делегація продовжує наполягати на тому, щоб зернова угода була безстроковою і продовжувалася автоматично на 120 днів.

Шмигаль зазначив, що партнери України – Туреччина та ООН – підтримують позицію України.

«Спроби агресора скоротити терміни продовження – це маніпуляція задля подальшого шантажу та нагнітання глобальної продовольчої кризи. Ми маємо цього не допустити», – заявив прем'єр.

Глава уряду додав, що з початку дії ініціативи Україна експортувала понад 24 млн тонн продовольства. У разі розблокування морських шляхів та продовження угоди це число можна буде подвоїти.

Нагадаємо, 14 березня в росії заявили, що зернову угоду нібито продовжено на 60 днів. У кремлі назвали це «жестом доброї волі» з їхнього боку.

Поточна «зернова угода» була підписана у листопаді 2022 року та розрахована на 120 днів – до 18 березня. Країна-окупант за цей час не раз штучно гальмувала реалізацію угоди, системно затримуючи огляд кораблів, які прямують через Босфор.

Раніше повідомлялося, що Україна розпочала другу посівну з моменту повномасштабного вторгнення російської федерації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: