Зеленський запровадив нові санкції РНБО: проти кого саме

Читать на русском
Зеленський затвердив рішення Ради національної безпеки щодо нових санкцій проти росії. Зокрема, обмеження запровадили проти відомих спортсменів з країни-агресора.
president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2023 року про застосування персональних спеціальних економічних й інших обмежувальних заходів до 438 фізичних осіб та 254 юридичних. Зокрема, обмеження запровадили проти відомих спортсменів з країни-агресора.

Про це йдеться у відповідних документах, які оприлюднені на сайті керівника держави.

Як зазначається, згідно з указом №227/2023, президент увів у дію рішення про застосування та внесення змін до персональних санкцій стосовно 351 фізичної особи — громадян російської федерації, зокрема науковців і підприємців, та 254 юридичних осіб, серед яких — товариства з обмеженою відповідальністю «Газпромнафта-цифрові рішення», «РТ-Інвест транспортні системи» та «Група компаній «Іннотех», акціонерні товариства «Ікс-Холдинг» і «Софтлайн трейд».

З 2014 року США мали розслідувати більше справ про порушення санкцій проти росії – PoliticoМін'юст США розслідував дуже мало справ через порушення антиросійських санкцій, запроваджених із 2014 року. Більш актина робота розпочалася після повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Указом №228/2023 президент увів у дію рішення про застосування персональних санкцій до 87 фізичних осіб — громадян росії, Білорусі та України. Згідно з цим указом, санкції застосовують щодо 82 діячів, які пов'язані зі спортом. Серед них олімпійські чемпіони.

Зокрема, санкції застосовані до доньки міністра оборони російської федерації, президентки федерації тріатлону рф Ксенії Шойгу, міністра спорту і туризму республіки білорусь Сергія Ковальчука, російського фігуриста Іллі Авербуха та гімнастки Світлани Хоркіної, українського підприємця Сергія Гаврильчука.

Водночас, Кабміну разом з СБУ й Національним банком України доручено забезпечити реалізацію та моніторинг ефективності персональних санкцій, Міністерству закордонних справ України — поінформувати про про застосування санкцій компетентні органи Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки й інших держав і порушити перед ними питання про запровадження аналогічних обмежувальних заходів.

Повідомляється, що контроль за виконанням відповідних рішень покладений на секретаря РНБО. Укази набувають чинності з дня їх опублікування.

Нагадаємо, що у березні Зеленський запровадив санкції проти понад 400 осіб. Зокрема, до списку потрапив президент Сирії.

Раніше Зеленський затвердив нові санкції проти Богуслаєва та низки компаній.

Також Байден продовжив на один рік дію режиму низки санкцій, запроваджених через повномасштабне вторгнення рф в Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: