«Вороги народу»: ким наповнюють реєстр іноземних агентів у росії

Читать на русском

Путінський режим останні роки систематично проводить репресії в росії, лише одними з прикладів яких є цензура у ЗМІ, заборона мітингів та блокування соцмереж. Після повномасштабного вторгнення в Україну переслідування інакодумства в рф посилилося, а неугодних громадян все частіше почали вносити до реєстру «іноземних агентів». Раніше туди потрапляли лише організації, але з кінця 2020 року почали заносити й фізичних осіб, які нібито перебувають під іноземним впливом (встановлювати факт фінансування з-за кордону вже необов'язково).

Стосовно іноагентів у росії діє низка обмежень. Наприклад, вони мають звітувати про свою діяльність та витрати з банківських рахунків, їм заборонено організовувати публічні заходи, бути чиновником та навчати дітей.

На сьогоднішній день у реєстрі іноземних агентів уже більше 260 осіб. Динаміка його наповнення – на інфографіці «Слово і діло».

Майже половина «іноземних агентів», за версією російської влади, – журналісти: їх у реєстрі 119 чи 44,6% від загальної кількості занесених фізичних осіб.

Ще одна велика група «іноагентів» – політичні та громадські діячі, їх у реєстрі 79 (26,6%).

Також статус «іноземного агента» у росії набули 18 правозахисників, адвокатів та юристів; 14 представників шоу-бізнесу; 13 політологів, істориків, соціологів та філософів; 11 публіцистів та видавців; 5 художників, режисерів та кінопрокатників; 5 бізнесменів та економістів; 2 спортсмени і навіть один учений-фізик (Сергій Шпількін).

Вперше фізичних осіб до реєстру іноагентів внесли 28 грудня 2020-го – 5 осіб.

Протягом 2021 року статус «іноземного агента» набули 70 громадян, половина з яких журналісти.

Минулого року до реєстру потрапили 147 людей. В 2023 році «іноземними агентами» стали вже 45 росіян.

Нагадаємо, днями у росії ухвалили нові закони для спрощення мобілізаційних заходів.

На думку експертів, до 2033 року росія розпадеться або перетвориться на failed state.

Які території ризикує втратити росія після поразки у війні проти України – на інфографіці «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: