Більше половини росіян відчули зниження добробуту минулого року – опитування

Читать на русском
53 відсотки росіян відчули зниження добробуту. За останній рік росіяни стали більше витрачати на комуналку, ліки та харчування вдома, менше – на подорожі та розваги.
Фото: РІА Новини

Більше половини – 53% – росіян відчули зниження добробуту минулого року. Найбільше це торкнулося громадян віком 38–58 років та людей із низьким рівнем доходу. Найбільшу стійкість до змін виявило, очікувано, молоде покоління.

Про це повідомляє російське видання РБК з посиланням на опитування компаній «Яків та партнери» та «Ромір».

Оцінюючи добробут, зазначається у дослідженні, враховувалося кілька чинників, які включають довгострокову стабільність, заощадження, емоційний і фізичний стан, дозвілля, турботу себе, можливості професійного зростання тощо.

На короткому повідку: росіяни залежать від виплат держави та набрали рекордну кількість кредитівТретина росіян, за офіційними даними, залежить від державних виплат. Крім того, станом на початок грудня громадяни рф набрали рекордну кількість кредитів.

46% учасників опитування відзначили погіршення ситуації із заощадженнями та накопиченнями, а також з фізичним та емоційним здоров'ям, 42% – зниження якості дозвілля та відпочинку.

Більшість опитаних – 78% – вважають, що на повернення до колишнього життя може знадобитися від року до кількох років. 22% учасників опитування впевнені, що повернення до колишнього життя можливе протягом року.

Крім того, 59% росіян заявили, що в найближчі шість місяців рівень доходу стане для них головним чинником занепокоєння, в основному через інфляцію, загальну економічну ситуацію в країні або падіння доходу сім'ї.

Опитування також показало, що за останній рік росіяни знизили витрати на предмети розкоші (9%), подорожі за кордон (9%) та країною (4%), розваги (8%), харчування поза домом (6%), електроніку (3%) та техніку (2%). При цьому вони збільшили витрати на ЖКГ (55%), ліки (38%), харчування вдома (35%), зв'язок та інтернет (28%), побутову хімію (28%) та медичні послуги (22%)

Нагадаємо, згідно з останніми статистичними даними, третина росіян залежать від державних соціальних виплат. Крім того, торік росіяни набрали рекордну кількість кредитів.

За даними листопадового опитування, майже чверть росіян стали більше економити на їжі після вторгнення путіна в Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: