Омбудсмен звернувся до ООН та Червоного Хреста через відео із стратою українського військовополоненого

Читать на русском
Омбудсмен вимагає, щоб факт страти українського військовополоненого було зафіксовано у всіх звітах міжнародних організацій, а також винесено на розгляд у Комітеті ООН з прав людини.
Фото: Укрінформ

Омбудсмен Дмитро Лубінець через відео із стратою українського військовополоненого звернувся до Верховного комісара ООН з прав людини, генсека ООН, Моніторингової місії ООН в Україні та Червоного Хреста.

Як розповів сам Лубінець, він просить зробити все, щоб винні були покарані, а також, щоб цей випадок окремо був зафіксований у всіх звітах міжнародних організацій.

Розстріли росіянами українських полонених траплялися не один раз – омбудсменРозстріл російськими військовими українського полоненого Олександра Мацієвського після фрази Слава Україні – не єдиний подібний випадок на війні з рф.

Крім того, уповноважений з прав людини вимагає, щоб питання щодо поводження з військовополоненим було окремо розглянуте на майданчику Комітету ООН з прав людини.

«Також це відео розіслало всім колегам омбудсменам світу з проханням, щоб вони у своїх країнах продовжували лобіювати питання підтримки України. А також для того, щоб парламенти їхніх країн визнавали росію країною-терористкою, а російську агресію – геноцидом українського народу», – написав Лубінець.

Він вважає поширене відео нічим іншим, як черговим доказом геноциду українського народу. На думку Лубінця, росіяни могли оприлюднити відео з трьох причин:

  • Це контент для внутрішньої аудиторії, щоб посилити у суспільстві антиукраїнські наративи.
  • «Хрещення кров'ю»: ймовірно, російські командири віддають накази своїм підлеглим, щоб ті вчиняли подібні дії і знімали все на камери.
  • Це елемент залякування своїх військових, насамперед, щоб вони не здавалися в український полон і думали, що з ними чинитимуть так само.

Нагадаємо, увечері у мережі з'явилося відео зі стратою українського військового. На ньому російський окупант відрізає полоненому голову.

Служба безпеки України вже розпочала розслідування вбивства.

Президент Володимир Зеленський прокоментував відео та закликав усіх світових лідерів відреагувати на звірства росіян.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: