Ядерна зброя рф у Білорусі для України нічого не змінює – експерт

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Російська ядерна зброя, яку путін обіцяв розмістити в Білорусі, нічого не змінює для України або країн Заходу, проте багато що змінює для російського союзника – білоруська територія стає мішенню для можливих ракетних ударів.

Таку думку висловив військовий оглядач Денис Попович у коментарі «Слово і діло».

«Вони (ракетні удари – ред.) можливі якраз в тому випадку, якщо росія вирішить завдати тактичні ядерні удари по країнах-членах НАТО або по об'єктах на території України саме з території Білорусі... Присутність тактичної ядерної зброї в Білорусі мало що змінює для України, оскільки гіпотетичний ядерний удар може бути завдано по нашій країні й з території росії. Будь-яка ракета Х-555 або Х-101 може нести ядерну боєголовку і в цьому випадку зміниться хіба що індекс цих ракет – Х-55 та Х-102. Ядерною б/ч можуть бути оснащені також «Калібри», тому місце їхнього базування особливого значення не має» – зазначив він.

Guardian: плани путіна розмістити ядерну зброю в Білорусі нереалістичніЗокрема, росія вже сім років будує сховище для ядерної зброї на території колишньої Східної Пруссії (зараз – Калінінградська область рф), і воно досі не готове

При цьому Попович підкреслив, що навіть якщо зброя буде просто розміщуватися на території Білорусі, звинуватити росію в порушенні договору про нерозповсюдження ЯЗ буде дуже непростим завданням.

«Росія не передає Білорусі ядерну зброю, а розміщує свою ядерну зброю на території цієї країни, зберігаючи над нею повний контроль. Тому формально путін не порушує жодних домовленостей» – резюмував він.

Нагадаємо, російський диктатор володимир путін оголосив, що до липня росія розмістить на території Білорусі ядерну зброю.

У НАТО, ЄС та Україні заяву путіна зустріли з обуренням. А ось самопроголошений президент Білорусі Лукашенко заявив, що таким чином нібито забезпечується «безпека Білорусі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: