Рада-404: кого з нардепів та чому достроково позбавили мандата під час війни

Читать на русском

У Верховній раді на сьогоднішній день нараховується рекордно низька за часи незалежності кількість нардепів – 404. За час повномасштабної війни мандати достроково втратили понад двадцять депутатів, більшість із забороненої «Опозиційної платформи – За життя». Хто раніше вибув з парламенту і з якої причини – на інфографіці «Слово і діло».

За час повномасштабної війни 23 народні депутати достроково втратили мандат. Хто та чому – на інфографіці.
Нардепи, яких достроково позбавили мандатівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Шестеро депутатів за час повномасштабної війни достроково здали мандати через призначення на нові посади.

Так, 24 березня минулого року «слуга народу» Микола Сольський пішов із Ради в уряд – став міністром аграрної політики та продовольства.

1 липня Дмитра Лубінця з групи «За майбутнє» було позбавлено мандату через призначення на пост омбудсмена. 27 липня з парламенту пішли одразу двоє «слуг народу»: Ольга Совгиря – через призначення суддею Конституційного суду України, Андрій Костін – через призначення генпрокурором.

7 вересня Рада достроково позбавила мандата Рустема Умєрова із «Голосу», щоб потім призначити його головою Фонду держмайна.

Михайло Забродський («Європейська солідарність») поки що останній, кого позбавили депутатського мандата. У партії заявили, що він отримав призначення на «високу посаду у керівництві ЗСУ».

Ще шістьох нардепів позбавили мандата через припинення громадянства України. Мова про депутатів з ОПЗЖ Вадима Рабіновича, Тараса Козака, Рената Кузьміна, Віктора Медведчука. З тієї ж причини без мандата залишилися позафракційний Андрій Деркач та Ігор Васильковський із «Слуги народу».

На особисте прохання Верховна рада також позбавила мандата інших нардепів від забороненої ОПЗЖ: Іллю Киву, Юлію Льовочкіну, Ігоря Абрамовича, Наталю Королевську, Юрія Солода, Олега Волошина.

Крім того, повноваження склали позафракційні Вадим Новінський, Андрій Аксьонов та Дмитро Шенцев.

23 лютого цього року мандата позбавили нардепа від «Слуги народу» Олександра Трухіна, котрий влітку 2021-го став учасником скандальної ДТП. Тоді, нагадаємо, він запропонував патрульним 150 тисяч за те, щоб йому дозволили залишити місце аварії.

22 лютого Вищий антикорупційний суд затвердив угоду з Трухіним про визнання винуватості – він має заплатити штраф та пожертвувати 6 млн грн фонду United24. Через визнання провини Трухін був змушений відмовитись від мандата.

Колаборанта Олексія Ковальова позбавили мандата посмертно

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, хто із народних депутатів прогуляв усі засідання Верховної ради після 24 лютого.

Також ми проаналізували, як до повномасштабної війни парламентські фракції та групи підтримували закони щодо оборони.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: